Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krumlovská skládka si na sebe umí vydělat

Krumlovská skládka si na sebe umí vydělat

Český Krumlov - Odpadu není tolik, jak se čekalo. Krumlovská skládka by mohla vydržet ještě patnáct let.

Ještě během zimy před třemi lety probleskovaly informace o tom, že českokrumlovská skládka v Pinskrově dvoře je plná. Dnes se chystá její další rozšíření a rekultivace jedné z jejích částí.

Jak je to možné? Zjednodušeně řečeno: Našel se jak prostor pro rozšíření skládky, tak se především lidé naučili více třídit odpad. A to ušetří jak městské kase, tak daňovým poplatníkům mnohamilionové částky.

"Město má v jednom areálu skládky dva úložné prostory," okomentoval aktuální situaci ředitel Služeb města Pavel Turnhöfer. Jeden z nich se aktivně využívá a během loňského léta se dočkal zvětšení, které by mělo vystačit asi na další pět až šest let ukládání odpadu.

Druhý bude v dohledných letech podle ředitele částečně zrekultivován a zčásti se rozšíří pro další skládkování. Ukládání komunálního odpadu není zadarmo, takže takto utržené peníze budou moci posloužit k dalším investicím do dalšího rozšiřování.

"Z finanční analýzy vyplynulo, že z dlouhodobého hlediska by se peníze měly městu vracet," dodal Turnhöfer.

Loňskou dvanáctimilionovou investici do rozšíření z valné části pokryl výnos daně z nemovitosti. Na první rekultivaci bude nutné najít zhruba šest milionů korun odjinud.

"Připravujeme podání žádosti o krajský grant," nastiňuje možný zdroj financování místostarostka Jitka Zikmundová. "Pro město Český Krumlov je tato možnost zajímavá i z ekonomického hlediska, protože dříve či později se skládka stejně naplní."

Současné vedení města si podle ní z uvedených příjmů slibuje, že by si skládka na pozdější celkovou rekultivaci mohla sama vydělat. Důvodem k optimismu totiž jsou aktuální propočty.

"Při současném objemu šesti tisíc metrů krychlových uloženého odpadu za rok bychom ale mohli skládku využívat ještě asi patnáct let," shrnula místostarostka.

Českokrumlovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů