Čtvrtek, 25. dubna 2024

Software pro teplo našich domovů

Software pro teplo našich domovů

Už snad jen v historických filmech lze dnes vidět situaci, kdy si lidé energii, kterou potřebují, také sami vyrobí. Doby, kdy se četlo při svíčkách, vařilo na ohni a jezdilo s koňmi, jsou nenávratně pryč. Dnešní lidé jsou prakticky při každé své činnosti zcela závislí na přísunu energie od výrobců, prostřednictvím jejích distributorů.

Důsledkem však je, že těchto firem je stále víc a navzájem si čím dál více konkurují. A aby dnes v konkurenci obstály, neobejdou se bez podpory specializovaného softwaru.

Tyto firmy se navíc v mnoha případech kromě výroby a distribuce energií zabývají například také strojní výrobou, komunálními službami, dopravou, obchodní činností apod. Z hlediska procesů uvnitř firem se tedy jedná o velmi individuální a komplikované společnosti. Tento segment má i své specifické povinnosti vůči státním orgánům. Jedná se především o ERU (Energetický regulační úřad), ČEI (Česká energetická inspekce), Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo životního prostředí.

Na jedné straně tedy mají tyto firmy podnikání v energetice zatížené specifickou legislativou, na druhé straně jsou rozmanité co do interních procesů, postihující různé činnosti subjektu. Pro uživatele ťukající informace do různých systémů, bez komfortní vazby, bez společné databáze a při nemožnosti jednoduchého vyhodnocení to představuje velký problém. Naopak pro komplexní informační systém to je velká výzva.

Data a opět data

"Právě pro řešení specifických potřeb energetických společností vznikl v rámci informačního systému modul Helios Green Energie," vysvětluje Martin Voslář, člen obchodního týmu Asseco Solutions. "Ten obsahuje třídy a funkce pro podrobnou evidenci zpracování výroby a distribuce energie. Umožňuje sledovat náklady na výrobu energie, množství distribuované energie a je přímo napojený na modul Fakturace vydaná. Pokrývá celý proces zpracování dat, od odpočtu stavu měřičů až po fakturaci smluvním odběratelům na základě smluv s jednotlivými odběrateli, které jsou též součástí daného modulu," dodává Martin Voslář.

To však není rozhodně vše, co energetické firmy ke své činnosti potřebují. Informační systém by určitě měl umět řešit například problematiku evidenčních listů smluv, ať už jde o standardní smlouvy nebo ty o dodávkách energií.

Funkcionalitou, důležitou pro potřeby energetických firem, je i zapojení a vzorce v centrálním číselníku, jehož prostřednictvím se nad zdroji a odběrnými místy definují měření s daným konkrétním měřičem. Případně také se vzorcem, jestliže se dané měření nezískává přímo z měřicího zařízení.

Zajímavé jsou i možnosti, jako naplnění odpočtů a pomocných číselníků, schválení odpočtů operátorem, zpracování odpočtů za určité období či třeba potvrzení a uvolnění dat pro fakturaci a vystavení faktur.

Tam u Králového Hradce...

Klasickým příkladem energo firmy, která úspěšně využívá informační systém, včetně specializovaného modulu, může být společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, a.s. (THHK). Jeho předchůdci zásobují Hradec Králové energií již od 50. let minulého století a dnešní Tepelné hospodářství Hradec Králové bylo zapsáno do obchodního rejstříku v roce 1998. Dnes je nejvýznamnějším dodavatelem tepla a teplé vody v celém spádovém území Hradce.

I do jeho činností, kromě vlastního rozvodu tepla a teplé vody, spadá mnoho dalších aktivit, například poradenství v oblasti bytového a tepelného hospodářství, vodoinstalatérství, topenářství, izolatérství, montáž měřidel a mnohé další činnosti.

"Je zcela jasné, že firma s tak rozsáhlou činností se nemůže obejít bez komplexního informačního systému, který by navíc splňoval mnohé specifické požadavky," vysvětluje Martin Voslář. "To si management společnosti velmi dobře uvědomoval už před několika lety. V prvním pololetí roku 2006 zde proto proběhlo výběrové řízení na dodávku informačního systému. Mezi uchazeči o zakázku byla i společnost ASV Náchod, partner systémů Helios. Nabídka ASV Náchod byla zadavatelem vyhodnocena jako optimální a závěru června 2006 byla tedy mezi oběma subjekty podepsána smlouva. Již během druhého pololetí 2006 byla implementace realizována a 1. ledna následujícího roku byl zahájen rutinní provoz systému," vzpomíná Voslář.

Implementátoři všech firem, spojte se!

Na průběhu spolupráce mezi dodavatelem a zákazníkem by na první pohled nebylo nic mimořádného, kdyby na straně THHK nebyla celá věc spojena ještě s mnoha dalšími aktivitami. K nim patřila jednak restrukturalizace vnitřního systému řízení a dále příprava na certifikaci ISO 9001:2000.

Dalším specifickým prvkem implementace byla spolupráce se společností Gist Hradec Králové - dalším z partnerů systémů Helios - která, mimo koordinace metodiky výkaznictví a controllingu, připravovala a koordinovala činnost společnosti ASV Náchod tak, aby v roce 2007 byl informační systém připraven ke komunikaci s controllingovým systémem této společnosti.

Je tedy zřejmé, že prostředí, v němž implementace probíhala, bylo velmi turbulentní. Jestliže se tedy systém k 1. lednu 2007 plynule rozběhl a THHK dále drží termíny související s průběžnou realizací dalších uvedených akcí, svědčí to jasně o velmi dobré spolupráci všech subjektů, které na tomto projektu spolupracovaly a spolupracují.

Informační systém v THHK je postavený na platformě Microsoft .NET. Byl zde implementován v základní struktuře modulů: Jádro systému, Účetnictví, Faktura přijatá, Faktura vydaná, Pokladna, Banka, Majetek, Sklad, Rozvrhování pomocí ukazatelů, Smlouvy, Manažerské vyhodnocování - EXCEL, Zakázka, Energie.

Co umí modul Energie

Za samostatnou zmínku však stojí modul Energie, který byl v THHK také implementován a je integrován do informačního systému Helios Green. Je určen pro sledování nákupu a distribuce tepla. Společnost THHK nakupuje teplo od externího dodavatele International Power Opatovice. Nakoupené teplo je na zhruba 90 předávacích stanicích dále distribuováno 650 odběratelům po celém Hradci Králové ve formě tepla a teplé užitkové vody. Dále je některým zákazníkům předistribuována studená voda pro vlastní ohřev teplem dodávaným přímo k zákazníkovi. Funkcionalita modulu Energie společnosti THHK dále umožňuje sledovat i spotřebu elektrické energie dodávanou ČEZem a spotřebu studené vody pro ohřev i pro vlastní spotřebu dodávanou VaKem.

V rámci implementace byl řešen i import "faktury přijaté" z International Power Opatovice, a.s., přímo do systému Helios Green. Samostatným problémem bylo řešení systému tvorby zapojení a vzorců výpočtu na jednotlivých objektech odběru pomocí generátoru zapojení, který byl naprogramován ve významné součinnosti s pracovníky klienta. Výsledkem je cca 25000 záznamů vzorců a zapojení, jejichž plnění ručně by bylo nemyslitelné. Zakázkovými dovývoji pak byla řešena celé řada speciálních požadavků klienta na tvorbu interní účetních dokladů a přizpůsobení modulu Energie dle konkrétních specifik vyskytujících se u klienta. Další doplňkem vývoje byla i tvorba speciálního programu pro zápis odpočtů jednotlivých měřičů.

AUTOR: Hana Dušková

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů