Sobota, 20. dubna 2024

Ve slévárenství se klade velký důraz na ekologii

Ve slévárenství se klade velký důraz na ekologii

Uplynulé desetiletí lze charakterizovat jako "dekádu kvality", během něhož se české slévárenství dokázalo vypořádat s problémem kvality odlitků, která se už dostala na evropskou úroveň.

Naštěstí se nenaplnily pesimistické představy z počátku 90. let minulého století, podle nichž se měly slévárny u nás zavírat anebo se suroviny pro slévárenskou výrobu dovážet ze zahraničí. Zbývá nicméně řada problémů, které se ve slévárenství v České republice dosud řeší nedostatečně, přinejmenším ve srovnání s ostatními zeměmi EU, hlavně těmi na západ od nás. Zřejmě nejproblematičtější je otázka plnění ekologických kritérií, a to jak obecných, tak těch, které předepisuje EU.

V povědomí mnoha lidí figuruje slévárenství jako obor, spojený s namáhavou fyzickou prací, s prací v nečistém prostředí škodlivém pro zdraví, se znečišťováním životního prostředí - prostě je to podle vžitých představy obor, od kterého je lépe držet si odstup.

Zlepšení přináší nejen automatizace a IT

Mnohé z těchto představ se udržují řadu desetiletí, a již neodpovídají skutečnosti. Hlavně ve velkých a v nově vybudovaných slévárenských kapacitách jsou instalována zařízení podstatně omezující ve vzduchu výskyt nezdravých chemikálií vznikajících při licích procesech a při formování - a nejde jen o známé odsávání.

Velký díl inovací ve slévárenství se v posledních hlavně dvou desetiletích zaměřil právě na zlepšení pracovních podmínek ve slévárnách. K tomu přispívá i rozsáhlá automatizace, včetně požívání robotů, a i to, že mnohé zdraví nebezpečné pochody dnes neprovádějí slévači v bezprostřední blízkosti pánví se žhavým kovem, nýbrž zařízení vybavená IT operující z bezpečné vzdálenosti.

Hledisko udržitelného rozvoje

Přesto zbývají k řešení mnohé přetrvávající těžkosti, např. manipulace s odpady při slévárenské výrobě a nevyřešená otázka jejich dostatečné recyklace. Mnoho vhodných řešení již bylo v teoretické rovině vypracováno.

Za všechny uveďme studii Doc. Ing. Růženy Petříkové, CSc., o vztahu mezi kvalitou a ekologií ve slévárenské výrobě, hodnotící její současnost a budoucnost z hlediska moderních průmyslových technologií a trvale udržitelného rozvoje a šetření přírodních zdrojů.

Investice, peníze

Nejvíce záleží na dostatku financí pro ekologické programy, další ekologizace slévárenství je nutně spojena s určitými investicemi, a těmi současná hospodářské recese neoplývá. Přesto je ale dobré to, že problém je identifikován a "zmapován", a že se o něm ví. S investicemi se bude muset dříve či později pokračovat už proto, že na české slévárny tlačí ekologické zákonodárství EU. Ostatně mnoho opatření ke zlepšení pracovních podmínek a prostředí, v němž se slévači pohybují, lze pořídit i bez větších peněžních výdajů, a to vhodnými technicko-organizačními postupy.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů