zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Ve slévárenství se klade velký důraz na ekologii

15.04.2010
Firemní ekologie
Ve slévárenství se klade velký důraz na ekologii

Uplynulé desetiletí lze charakterizovat jako "dekádu kvality", během něhož se české slévárenství dokázalo vypořádat s problémem kvality odlitků, která se už dostala na evropskou úroveň.

Naštěstí se nenaplnily pesimistické představy z počátku 90. let minulého století, podle nichž se měly slévárny u nás zavírat anebo se suroviny pro slévárenskou výrobu dovážet ze zahraničí. Zbývá nicméně řada problémů, které se ve slévárenství v České republice dosud řeší nedostatečně, přinejmenším ve srovnání s ostatními zeměmi EU, hlavně těmi na západ od nás. Zřejmě nejproblematičtější je otázka plnění ekologických kritérií, a to jak obecných, tak těch, které předepisuje EU.

V povědomí mnoha lidí figuruje slévárenství jako obor, spojený s namáhavou fyzickou prací, s prací v nečistém prostředí škodlivém pro zdraví, se znečišťováním životního prostředí - prostě je to podle vžitých představy obor, od kterého je lépe držet si odstup.

Zlepšení přináší nejen automatizace a IT

Mnohé z těchto představ se udržují řadu desetiletí, a již neodpovídají skutečnosti. Hlavně ve velkých a v nově vybudovaných slévárenských kapacitách jsou instalována zařízení podstatně omezující ve vzduchu výskyt nezdravých chemikálií vznikajících při licích procesech a při formování - a nejde jen o známé odsávání.

Velký díl inovací ve slévárenství se v posledních hlavně dvou desetiletích zaměřil právě na zlepšení pracovních podmínek ve slévárnách. K tomu přispívá i rozsáhlá automatizace, včetně požívání robotů, a i to, že mnohé zdraví nebezpečné pochody dnes neprovádějí slévači v bezprostřední blízkosti pánví se žhavým kovem, nýbrž zařízení vybavená IT operující z bezpečné vzdálenosti.

Hledisko udržitelného rozvoje

Přesto zbývají k řešení mnohé přetrvávající těžkosti, např. manipulace s odpady při slévárenské výrobě a nevyřešená otázka jejich dostatečné recyklace. Mnoho vhodných řešení již bylo v teoretické rovině vypracováno.

Za všechny uveďme studii Doc. Ing. Růženy Petříkové, CSc., o vztahu mezi kvalitou a ekologií ve slévárenské výrobě, hodnotící její současnost a budoucnost z hlediska moderních průmyslových technologií a trvale udržitelného rozvoje a šetření přírodních zdrojů.

Investice, peníze

Nejvíce záleží na dostatku financí pro ekologické programy, další ekologizace slévárenství je nutně spojena s určitými investicemi, a těmi současná hospodářské recese neoplývá. Přesto je ale dobré to, že problém je identifikován a "zmapován", a že se o něm ví. S investicemi se bude muset dříve či později pokračovat už proto, že na české slévárny tlačí ekologické zákonodárství EU. Ostatně mnoho opatření ke zlepšení pracovních podmínek a prostředí, v němž se slévači pohybují, lze pořídit i bez větších peněžních výdajů, a to vhodnými technicko-organizačními postupy.

Zdroj: Technik

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
INISOFT s.r.o.
27
7. 2017
27.7.2017 - Seminář, školení
Olomouc, ibis Olomouc Centre
ASIO, spol.s r.o.
28
7. 2017
28.7.2017 - Ostatní akce
od 09:30 do cca 11:00, na YouTube
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí