Úterý, 16. dubna 2024

Byl v Lidlu, když firma kácela stromy, teď je radním pro životní prostředí

Byl v Lidlu, když firma kácela stromy, teď je radním pro životní prostředí

Vladislav Mareček řídil expanzi v Lidlu v době, kdy probíhaly kauzy s kácením stromů.

Česká politická scéna je plná paradoxů. Nedávno se radním hlavního města pro oblast životního prostředí stal Vladislav Mareček, který předtím dlouhá léta řídil expanzi obchodního řetězce Lidl. A to i v době, kdy v Česku tento obchodník nechvalně proslul kácením stromů, které vadily u jejich prodejen.

Z praxe obchodních řetězců vyplývá, že za výstavbu prodejen má odpovědnost vedoucí expanze.

Mareček se brání, že sice expanzi řídil, ale na starosti měl hlavně Prahu a Středočeský kraj, zatímco stromy byly kácené jinde. "To byla kauza mého kolegy, já svou kariéru v Lidlu hodnotím profesionálně a odboru životního prostředí jsem vždy vycházel vstříc," říká Mareček. Aféry s kácením stromů se však nevyhnuly ani Středočeskému kraji. Podle zpráv z médií stromy v roce 2003 padaly například i v Dobříši - která spadá právě do oblasti, již měl mít Mareček na starosti. Účast Lidlu na pokácení stromů se však nikdy nepodařilo prokázat a ani řetězec se k ní nepřiznal. Šlo přitom o stromy, k jejichž legálnímu pokácení se předtím Lidl neúspěšně pokoušel získat povolení.

Nyní by prý Mareček odsoudil každý řetězec, který by chtěl kvůli prodejnám kácet vzrostlé stromy. "To není ani politické rozhodnutí. Jsem proti každému nesmyslnému kacení stromů," říká Mareček.

Zvolení Marečka (ODS) za radního pro životní prostředí se nelíbilo Straně zelených. Předsedkyně pražské organizace Petra Kolínská tehdy upozorňovala, že Mareček je zastáncem kontroverzní stavby golfového hřiště v Klánovicích.

AUTOR: Zuzana Luňáková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů