Úterý, 16. dubna 2024

Lihovar ve Větrném Jeníkově se chystá vyrábět elektřinu z odpadu

Lihovar ve Větrném Jeníkově se chystá vyrábět elektřinu z odpadu

Lihovar ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku se chystá vyrábět energie z lihovarského odpadu, takzvaných výpalků, například ze zbytků brambor a obilí. Nová bioplynová stanice by měla ročně zpracovat přes 40.000 tun odpadního materiálu. Vyplývá to ze záměru společnosti Zevar Teplá, který nyní z hlediska jeho vlivu na životní prostředí posuzuje krajský úřad Vysočiny.

Podle údajů energetických společností fungovalo počátkem tohoto roku na Vysočině 15 bioplynových stanic, nejrychleji přibývají v zemědělských podnicích. Náklady na jejich stavbu se pohybují v řádu desítek milionů korun. Ve Žďáru nad Sázavou vznikne během tohoto roku první stanice, která bude vyrábět energie z biologicky rozložitelného odpadu domácností. Investorem akce za 100 milionů korun je žďárská společnost Odas, která na ni získala evropskou dotaci.

Lihovar ve Větrném Jeníkově zdůvodňuje potřebu bioplynové stanice tím, že po kvašení, při němž vzniká bioplyn, se dají výpalky lehčeji likvidovat. Vzniklou hmotu lze použít jako hnojivo na pole. Výroba v lihovaru se díky tomu bude moci zvýšit - kapacity jsou zatím využívány jen z 60 procent.

Stanice by podle údajů zveřejněných na krajských internetových stránkách měla být postavena do léta příštího roku. Ročně by měla do odběratelské sítě dodávat přes 4200 megawatthodin (MWh) elektřiny. K tomu bude vyrobeno asi 4750 MWh tepelné energie, která bude sloužit k vytápění areálu lihovaru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů