Pátek, 29. března 2024

Cheb letos přidá peníze na třídění odpadu, jeho objem roste

Cheb letos přidá peníze na třídění odpadu, jeho objem roste

Město Cheb letos navýší prostředky na třídění komunálního odpadu o 1,3 milionu na celkem 4,3 milionu korun. Zvýšené náklady vyplývají jednak ze stále rostoucího množství tříděného odpadu, ale také kvůli častějšímu odvozu kontejnerů. V celkových nákladech na svoz a likvidaci komunálního odpadu ale hraje separace jen malou roli, řekl dnes novinářům místostarosta Michal Pospíšil.

Za rok 2009 Chebští separací snížili množství odpadu, které končí na skládce, o 813 tun. V roce 2008 to bylo 810 tun odpadu a rok předtím 558 tun. Ještě v roce 2003, kdy se s tříděním začínalo, to bylo jen 215 tun.

Na rozdíl od běžného komunálního odpadu je likvidace separovaného odpadu alespoň zčásti kompenzována příjmy od společnosti EKO-KOM. Loni tak Cheb dostal 1,3 milionu korun. Ještě v roce 2008 to přitom bylo 867 000 korun a o rok dříve 633 000 korun.

Náklady může ale do budoucna navýšit celosvětová krize, která se dotkla i zájmu o tříděný odpad. Firmy, které se jeho sběrem zabývají, už za jeho likvidaci nedostávají peníze, a musejí tak náklady postupně přenášet na původce, tedy obce.

V Chebu je nyní 320 kontejnerů na tříděný odpad. "Problém je s jejich umístěním v historickém centru, kde logicky nejsou pro separační hnízda prostory. Pokud ale obyvatelé nějaké přijatelné místo navrhnou, snažíme se jim vyjít vstříc," uvedl Pospíšil.

Celkové náklady na likvidaci komunálního odpadu v Chebu byly loni 30,6 milionu korun. K tomu je ale nutné ještě připočíst asi 3,8 milionu na likvidaci černých skládek.

Obyvatelé Chebu platí za odpad ročně poplatek 500 korun. Náklady na jednoho obyvatele jsou tak 877 korun. Poplatek ale město zvednout nemůže, protože 500 korun je podle současného zákona za likvidaci komunálního odpadu maximální částkou.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů