Pátek, 19. dubna 2024

Před sezonou mizí tuny odpadů ze Sázavy i Mount Everestu

Před sezonou mizí tuny odpadů ze Sázavy i Mount Everestu

Třicet tun odpadů. Tolik nasbírali před zahájením vodácké sezony dobrovolníci z řeky Sázavy a jejího okolí. Na zhruba dvě tuny odpadu mají pak políčeno šerpové, kteří se tento týden chystají uklízet v několika tisících metrů nad mořem na Mount Everestu.

Na Sázavě sbírali dobrovolníci odpad na zhruba devadesátikilometrovém úseku z lodí i ze břehu. Mezi nalezenými odpadky byly igelity, PET lahve, okapy, kola, lodě, pletivo i mikrovlnná trouba, trezor nebo sedačky z autobusů. "Před výjezdem na řeku jsme doufali, že nepořádku bude méně než v minulých letech, ale (...) bylo to jen zbožné přání," uvedla Bohuslava Zemanová z obecně prospěšné činnosti Posázaví.

Odpadky se povalují v Nepálu i v Tatrách (ilustrační
foto).Zemanová nesouhlasí s tvrzením některých obyvatel, že zmíněný nepořádek je dílem vodáků. "Myslím si, že okapy, mikrovlnky, pletiva nejsou zrovna vodácké potřeby do lodě," poznamenala.

Nepál se rozhodl uklidit takzvanou "zónu smrti" na nejvyšší hoře světa Mount Everestu, kdy by dvacet šerpů mělo tento týden zahájit expedici, během níž snese z výšky více než 8000 metrů zhruba dvě tuny odpadků. Šerpové už snášeli odpad z nejvyšší hory světa několikrát, poprvé tak ale učiní až tak blízko vrcholu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů