Sobota, 20. dubna 2024

Býkovičtí nechtějí za domy bioplynovou stanici

Býkovičtí nechtějí za domy bioplynovou stanici

Bioplynová stanice firmy Zeas by měla stát sto čtyřicet metrů od rodinných domů v Býkovicích. Tamní lidé proti tomu protestují.

Hluk, zápach, těžká auta projíždějící obcí a znehodnocení pozemků určených pro stavbu domů. Takové obavy vyvolává v lidech z Býkovic plán lysické firmy Zeas. Ta chce totiž na území obce postavit bioplynovou stanici. Stavební úřad už na stavbu vydal územní rozhodnutí, proti kterému se nyní Býkovičtí odvolávají.

V bioplynové stanici vzniká zahříváním a kvašením rostlinných a živočišných hmot plyn, který se proměňuje v elektrickou energii. Tato stanice by měla vyrůst sto čtyřicet metrů od prvních býkovických domků. "Máme obavy o kvalitu života lidí v Býkovicích. Takhle je bude obtěžovat čtyřiadvacet hodin denně hluk z větráků a obcí budou projíždět vozy kvůli zásobení palivem. Vznikne navíc další nový silážní žlab na obrovské množství kukuřice," řekl starosta Býkovic Libor Hladil.

Ten upozornil, že dojde také ke znehodnocení pozemků, které leží v blízkosti plánované stanice a jsou určené k výstavbě.

Podle Hladila je umístění stanice nevhodné. "Areál firmy je dost velký a pod ním má Zeas koupené další pozemky. Stanice mohla vzniknout tam," míní Hladil s tím, že při veřejném slyšení se proti stanici lidé ozvali. Osmdesát z nich se dokonce pod protest podepsalo.

Zeas má nyní kladná vyjádření z krajského úřadu v Brně, stavební úřad v Lysicích zase vydal územní rozhodnutí. Proti tomu se Býkovičtí odvolali. "Jsme připraveni záležitost poslat třeba až k ústavnímu soudu," doplnil starosta. Nechuť k plánované bioplynové stanici pobídla obyvatele obce také k založení občanského sdružení.

Odvolání Býkovických už na stůl pracovníků stavebního úřadu v Lysicích dorazilo. "Toto odvolání postoupíme krajskému úřadu," sdělila Zuzana Polická ze stavebního úřadu.

Dokument dosud na krajský úřad nedorazil."Až odvolání obdržíme, rozhodneme maximálně do šedesáti dnů," uvedl mluvčí Jihomoravského kraje Jan Chmelíček.

Předseda Zeas Lysice František Vítek se odmítl k věci vyjádřit. Řekl pouze, že vede s obcí jednání.

Bohaté zkušenosti s využitím bioplynové stanice má firma VSP Group ve Křtěnově u Olešnice. "Do bioplynové stanice se dává kukuřičná siláž nebo kravský hnůj. Hmotu pak zpracovávají bakterie a u toho vzniká plyn, ze sedmdesáti procent jde o methan," nastínil chod bioplynové stanice Jiří Šenkýř z VSP Group s tím, že plyn pak pracovníci firmy vyčistí a spalují v plynovém motoru.

Ten pohání generátor a vzniká pak elektrický proud, který podnik využije. Tím ušetří peníze za energie. Z hluku v blízkosti domů by Šenkýř strach neměl. "Hlučet může motor. Bývá ale zakrytý, takže jeho zvuk se šíří maximálně padesát metrů daleko," tvrdí.

Blanenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů