Středa, 17. dubna 2024

Hluk letounů bude po dva týdny obtěžovat Příbramáky

Hluk letounů bude po dva týdny obtěžovat Příbramáky

Přesně za týden vypukne největší mezinárodní letecké cvičení na území České republiky Flying Rhino 2010 (Létající nosorožec). Podobně jako v loňském roce budou manévry trvat celé dva týdny, tedy až do 15. května.

Ve vojenském prostoru v Brdech je ale pozemní vojenská technika české armády a zahraničních vojsk už nyní. "Vlastní cvičení začne 3. května. Létat se bude od osmi hodin ráno do jedné v noci," informovala Sabina Introvičová, tisková mluvčí cvičení Flying Rhino 2010.

Stíhačky, bitevní letouny a vrtulníky budou tedy křižovat nebe i nad Příbramskem, protože se letecké střelby také budou odehrávat na území Vojenského újezdu Brdy. Lidé by tak měli od 3. května počítat se zvýšeným hlukem. Jenom o víkendech a státních svátcích zůstanou letouny na zemi a utichnou i kanónové houfnice v Brdech.

Přestože jsou některé oblasti ve vojenském újezdu přístupné veřejnosti o víkendech a státních svátcích, vojáci nedoporučují ani v těchto dnech návštěvu Brd. "Z bezpečnostních důvodů nedoporučujeme lidem vstup na celé území ani o sobotách, nedělích a svátcích," řekl přednosta újezdního úřadu Emil Rybárik s tím, že vojska budou právě tyto dny využívat k přesunu techniky.

Cvičení je právě zaměřeno na spolupráci vzdušných a pozemních sil při bojové činnosti a na zvyšování kvalifikace předsunutých leteckých návodčích. Na nebi budou v době cvičení vidět z bitevních letounů české L-159 a L-39, dále bitevní vrtulníky Mi-24/35 nebo britská Tornáda, stroje Hawk a vrtulníky Lynx.

Loňský Létající nosorožec byl svým rozsahem cvičení největším a zapojilo se 3500 účastníků, z toho 2000 zahraničních vojáků.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů