Pátek, 29. března 2024

Zeleninová alchymie

Našinec odchovaný svíčkovou potkává zeleninu často jen coby neochucenou přílohu ke smaženým jídlům v restauraci, což je docela škoda. Přitom i na malé zahrádce se dá vypěstovat slušné množství plodů.

Zeleninová alchymie

Udržovat zahradu jen s okrasnými květinami je tudíž hříšné nevyužití šance. Ekolog k tomu jen podotkne, že nejlepší produkt pochází z vlastní zahrádky, protože na stůl nemusel cestovat přes půl zeměkoule a nezanechal za sebou viditelnou "ekologickou stopu".

Sklízejte až do podzimu

Právě nyní se na tržištích objevují první skleníkové výpěstky, ale zároveň se rozšiřuje výběr předpěstovaných (nejen) zeleninových sazenic. Pokud nebyl čas či prostor na předpěstování, ale na zahrádce máte kousek místa na malé "zeleninové oddělení", ještě pořád tedy není nic ztraceno. Začátkem května se do země stěhují předpěstované košťáloviny (květák, kadeřávek, kadeřavá kapusta, hlávkové zelí, brokolice, kedluben) pro letní sklizeň, do venkovního záhonu putují také okurky, pórek a především salát.

Při postupném výsevu můžete mít navíc zásobu čerstvé zeleniny až do konce léta. Stále znovu lze vysévat například jarní cibulku nebo špenát. Semena cibule se kladou do záhonu poměrně hustě, přesto se rostlinky neprotrhávají. Sklízí se ještě malé, asi 15 cm vysoké. Naopak špenát se musí vysévat řídce, do řádků vzdálených zhruba 25 cm, a později vyjednocovat.

Kromě záhonu lze v květnu vysazovat zeleninu také do pařeniště. Patří tam košťálovité odrůdy, které se sklízejí na podzim, jako je růžičková kapusta, zimní zelí, pozdní květák nebo brokolice.

Kadeřavý nebo hlávkový?

Salát znali a používali už Peršané ve starověké Persepoli na území dnešního Íránu, cizí nebyla ani egyptským stavitelům pyramid. Tato zelenina by se měla vysévat tak, aby měla co nejdelší sklizňové období. Existují dvě možnosti, jak toho docílit. Buďto se vyseje jedna odrůda v různých, po sobě následujících termínech, nebo se zároveň vysází více odrůd s odlišnou dobou zralosti, například jedna hladkolistá odrůda a jedna se zkadeřenými listy.

Salát by měl přijít do dostatečně vyhřáté půdy na teplá stanoviště. Další možností je pěstovat hlávky pod fólií z PVC nebo v pařeništi. To by mělo být naplněno zeminou tak, aby sazenice rostly co nejblíže ke sklu a měly tak dostatek světla.

Na tržištích se dají nyní koupit předpěstované sazeničky salátů nejrůznějších odrůd. Doma vyjměte zakoupenou rostlinu i s kořenovým balem a zasaďte ji do vyhloubené jamky až po krček. Následně půdu kolem ní drobně upěchujte, aby při první zálivce nedošlo k jejímu odplavení. Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami dodržujte 25 - 30 cm. Když rostliny dosáhnou asi pětiaž deseticentimetrové výšky, musí se vyjednotit nebo přesadit.

Pro pravidelnou zálivku salátu se vyplatí uchovávat odstátou měkkou vodu. Ideální je do sudu či kanystru svedená dešťovka.

Salát, ať už ledový, kadeřavý, římský nebo "obyčejný" hlávkový, má široké kuchyňské využití. Sklízejte ho, až když je salátová hlávka na stisk pevná. Bohužel tato zelenina se kromě hlubokého zmražení (ale ani to se příliš nedoporučuje) nedá uskladnit. Jedná se prostě o rostlinu k okamžité spotřebě. A ještě jeden tip: sklízejte salát brzy ráno nebo pozdě večer. Během dne se totiž mění buněčné napětí, takže salát utržený přes den bude ochablý a málo svěží.

Mrkvo-salátová symbióza

Existuje několik možností, jak na jednom záhoně pěstovat společně různé druhy zeleniny. Zajímavým spojením je třeba salát a mrkev. Vyhovuje jim podobný typ půdy a doplňují se dobou zralosti. Zatímco zelené hlávky rostou rychle, mrkvi to trvá o něco déle. Než tedy mrkev vyroste, salát už spěje ke sklizni, čímž se pro karotku uvolní další prostor i živiny z půdy.

Jinou úspěšnou symbiózou je dýně mezi bramborami. Jakmile polehne bramborová nať, ukáží se dýně v celé své kráse, takže se sklidí před vyoráním brambor. Totéž platí třeba pro patisony.

Pro sadbu raných brambor je začátek května ideální. V malé zahradě pochopitelně není prostor na bramborové lány, pro samozásobení rodiny ale obvykle stačí jeden až dva řádky a 3 kg výsadby. Každou hlízu pořádně prohlédněte a nechte jen tři či čtyři nejsilnější narašená očka. Pod každou rostlinou pak najdete deset až dvacet brambor.

SALÁTOVÁ FINTA
Ačkoliv hlávkovému salátu se nejlépe daří na slunném stanovišti, v létě potřebuje trochu přistínit. Třeba tak, že se mezi něj vysadí tyčkové fazole.

V PŘÍŠTÍM ČÍSLE
Máte rádi bazalku či mátu? Pěstujte je doma.

Q&A
Miloš Král
architekt zahrad

Mladé salátové rostlinky často bývají atakovány nájezdy plžů. Jak je před nimi chránit?

V minulých letech se jako salátový škůdce nechvalně proslavil plzák španělský Arion lusitanicus. Jednou z možných obranných strategií je přikrýt mladé salátové rostlinky odstřiženou částí PET lahve. Stačí ji rozstříhat na kruhy, jež se posléze zatlačí do hlíny okolo rostlinky, kde utvoří ochranný límec. Vyplatí se mít na horní straně vystříhané zoubky.

KVĚTEN


ZELENINOVÉ PATERO
Zahrádkářův rok právě nabírá obrátky. Nezůstaňte pozadu.

KROK 1
PŮDA
Zelenina se nesmí vysévat do studené půdy, protože nízká teplota zabraňuje klíčení semen, které pak v půdě hnijí.

KROK 2
RANÁ SADBA

Přelom dubna a května je ideální dobou také na sázení kořeninových rostlin, např. česneku, šalvěje nebo tymiánu.

KROK 3
POZDNÍ SADBA

Ve druhé půlce května přichází čas na sadbu rajčat předpěstovaných ve skleníku. Ven se hodí hlavně tzv. polní tyčkové odrůdy.

KROK 4
HNOJENÍ

Na hnojení zeleniny využijte (kromě klasické, ale špatně dostupné chlévské mrvy) moderní hnojiva typu Entec.

KROK 5
ZÁVLAHA

Mezi zeleninu náročnou na závlahu a teplo patří zejména okurky. Při pěstování je potřeba myslet na jejich zvýšené nároky (zejména vodu). Salátovky se dají urychlit přikrytím foliemi.


AUTOR: Topi Pigula

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů