Pátek, 29. března 2024

Do pražských fontán se vrací voda

Do pražských fontán se vrací voda

V sobotu 1. května se po půlroční přestávce vrátí voda do všech pražských fontán a pítek. Technická správa komunikací, která je má ve své správě, ručí za to, že voda je pitná a prochází pravidelnými kontrolami.

"Naše fontány a pítka jsou v provozu od května do října. Ročně nás jejich údržba a provoz stojí řádově statisíce korun," řekl mluvčí správy Tomáš Mrázek.

Technická správa komunikací má na území Prahy ve správě jedenáct fontán a pítek, které vloni spotřebovaly přes čtyři tisíce metrů krychlových vody, tedy víc než 4 miliony litrů. Označení "nejžíznivější pítko" si vysloužilo pítko u Dětského domu v centru metropole v ulici Na Příkopě, kde spotřeba vody dosáhla 1 269 kubických metrů, tedy víc než 1,2 milionu litrů. Naopak nejméně vody si vyžádalo pítko Ungelt, a to pouhých 20 kubíků.

"Všechna pítka a fontány jsou napájeny vodou z veřejné vodovodní sítě a prochází pravidelnými kontrolami. U pítek se třikrát týdně čistí odpadní mřížky a otvory a kontroluje se a seřizuje optimální výška tryskající vody," dodal Mrázek.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů