Čtvrtek, 28. března 2024

Pobřeží USA hrozí ekologická katastrofa

Pobřeží USA hrozí ekologická katastrofa

K pobřeží Spojených států se nezadržitelně blíží obří ropná skvrna, kterou vytvořil a dále rozšiřuje únik z nedávno zničené ropné plošiny v Mexickém zálivu. Černá skvrna byla v úterý 50 kilometrů a v noci na včerejšek již asi jen 30 kilometrů od státu Louisiana, kam podle odborníků může dorazit v pátek či v sobotu. To by podle místních úřadů způsobilo ekologickou katastrofu.

"Budu k vám upřímná. Úsilí britské ropné společnosti BP zastavit únik je zatím neúspěšné. Pokud se nám nepodaří dostat vrt pod kontrolu, bude to opravdu znamenat jedno z nejhorších rozlití ropy v amerických dějinách," prohlásila na tiskové konferenci šéfka záchranných prací a místní pobřežní stráže Mary Landryová.

Pobřeží Louisiany je označováno za kolébku křehkého ekosystému. Žije zde mnoho druhů vodních ptáků. "Příchod ropné skvrny by zde měl ohromný dopad. Skvrna by nejprve zasáhla korýše, sádky ústřic a ryby," varovala specialistka na místní životní prostředí Wilma Subraová. Zdůraznila, že 40 procent mořských plodů na americkém trhu pochází z Louisiany.

Obavy z ropné skvrny začali mít i obyvatelé státu Mississippi, kde jsou známé turistické pláže s bílým pískem a u jehož břehů je běžné vidět delfíny i vzácné druhy velryb.

Těžební plošina Deepwater Horizon společnosti BP z dosud neupřesněných příčin vybuchla 20. dubna a po dvoudenním požáru se potopila do moře. V okamžiku neštěstí na ní bylo 126 dělníků, z nichž 11 se nepodařilo najít a považují se mrtvé. Podle BBC se hovoří o možné vině uživatelů plošiny, kteří mohli porušit některé předpisy. Z místa neštěstí podle BP uniká do moře asi 159 000 litrů ropy denně. Skvrna dosáhla obvodu 965 kilometrů. Pokud by se únik nepodařilo zastavit, mohlo by do Mexického zálivu podle odhadů vytéct až 16 milionů litrů ropy. BP na likvidaci následků již prý vyčlenila 100 milionů dolarů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů