Sobota, 20. dubna 2024

Souhlasné stanovisko pro Prunéřov neznamená výhru společnosti ČEZ

Souhlasné stanovisko pro Prunéřov neznamená výhru společnosti ČEZ

zprávy v médiích po vydání souhlasného stanoviska ke komplexní rekonstrukci elektrárny Prunéřov II uvádějí, že Ministerstvo životního prostředí přijalo variantu navrženou elektrárenskou společností ČEZ. Není tomu tak.

Jak pracovníci ministerstva podrobně vysvětlili na dnešní tiskové konferenci, stanovisko zpřísňuje řadu emisních limitů, a to tak, aby odpovídaly použití nejlepší dostupné techniky pro nové zdroje.

Povolený limit tuhých znečišťujících látek je 10 mg/m3 (v navržené variantě ČEZ 20 mg/m3).
Povolený limit oxidu siřičitého SO2: 150 mg/m3 (návrh ČEZ: 200 mg/m3).
Povolený limit oxidu uhelnatého (CO): 200mg/m3 (návrh ČEZ: 250 mg/m3).

Toto zpřísnění zajistí oproti variantě předložené ČEZ nižší emise tuhých znečišťujících látek o 155 tun ročně a oxidu siřičitého o 750 tun za rok, které vůbec nebudou do ovzduší Ústeckého kraje každoročně vypouštěny.

Stanovisko současně zařazuje do podmínek, za nichž bylo vydáno, i požadavek, aby elektrárenská společnost ČEZ dodatečnými nebo jinými opatřeními, například zvýšením energetické efektivnosti v jiných svých provozech, snížila produkci oxidu uhličitého (CO2) o 205 082 tun ročně. Tím se vyrovná rozdíl v projektu navrženém společností ČEZ (účinnost 40 %) a modelové varianty elektrárny, která by využila nejlepší dostupné techniky (s účinností 42 %). Fakticky tedy bude v emisích skleníkového plynu oxidu uhličitého dosaženo úplně stejného efektu, jako by společnost ČEZ postavila elektrárnu s technologií požadovanou ekologickými organizacemi.

Tvrzení médií, že ministerstvo vydalo souhlasné stanovisko k záměru tak, jak jej navrhla společnost ČEZ, tedy opravdu není výstižné.
Je to varianta nejlepší pro životní prostředí a zdraví lidí.

S pozdravem

Jarmila Krebsová
tiskové odd. MŽP - odbor vnějších vztahů

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů