Pátek, 19. dubna 2024

Prunéřov má zelenou, miliardový byznys také

Ministerstvo povolilo plán ČEZ na modernizaci elektrárny Prunéřov. ČEZ potřebuje ještě další povolení, už ale má jasno v zadání zakázek.

Prunéřov má zelenou, miliardový byznys také

Povolení modernizace elektrárny Prunéřov posunulo některé firmy v Česku o krok blíž miliardovým zakázkám. Modernizaci elektrárny musí sice schválit ještě několik dalších úřadů, se souhlasným stanoviskem ministerstva životního prostředí už ovšem ČEZ žádné zásadní komplikace zřejmě nečekají. Firmy v Česku si tak pomalu začínají zakázku za 25 miliard korun rozdělovat.

"Kontrakty s dodavateli nejsou zatím definitivně uzavřeny, ještě o podmínkách vyjednáváme. Ale půjde s největší pravděpodobností o stejné firmy, jaké nám dodávaly technologie na modernizaci elektrárny Tušimice. Při sjednání dodávek na Tušimice jsme s těmito firmami zároveň domluvili opce na dodávky pro další obdobné projekty," řekl HN člen představenstva ČEZ Vladimír Hlavinka.

Miliardy pro čtyři firmy

Kotle do nové elektrárny by tak měl ČEZ nakoupit od firmy Vítkovice Machinery Group. Zakázka by měla být, soudě podle dodávek na Tušimice, které mají stejné parametry, zhruba na sedm miliard korun. Turbíny za asi čtyři a půl miliardy by pak měla dodat plzeňská Škoda Power, která patří do skupiny Doosan Power Systems. Další dodávky na obnovu elektrárny by měly dodat společnosti Siemens a rakouská Austrian Energy&Environment. "Přesnou výši zakázek pro jednotlivé firmy nebudeme zveřejňovat," řekl HN mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Nevymahatelné podmínky

ČEZ ovšem stále nemá stoprocentní jistotu, že Prunéřov nakonec zmodernizuje. Musí nejprve získat souhlas dalších úřadů - například uzemní rozhodnutí a také povolení, které zohledňuje výši emisí škodlivých látek a kvalitu použitých technologií. O takzvané integrované povolení musí požádat krajský úřad Ústeckého kraje.

"Pro jeho získání musí prokázat, že používá nejlepší dostupné technologie. Bez toho nemůže obdržet povolení k provozu," řekl HN Jan Šrytr z Ekologického právního servisu, který společně s hnutím Greenpeace už dva roky upozorňuje, že ČEZ by mohl Prunéřov obnovit pomocí vyspělejších a méně škodlivých technologií.

Výše emisí škodlivých látek z Prunéřova nakonec může být pro projekt ČEZ problém. Ministerstvo sice jeho záměr modernizace schválilo, do svého stanoviska ale zapracovalo přísnější podmínky emisí Prunéřova. Emise oxidu siřičitého, uhelnatého a tuhých znečišťujících látek musí být nižší, než ČEZ plánoval. A tyto podmínky musí brát v potaz krajský úřad právě při vydávání integrovaného povolení. ČEZ tvrdí, že s přísnějšími podmínkami nebude mít problém. Záruka, že je splní, ale neexistuje. "Úřady často jen nějak zdůvodní, proč to nerespektovaly, a povolení stejně vydají," namítá bývalý náměstek ministryně Aleš Kuták. Stejně tak není zaručené splnění dalšího požadavku, že musí ČEZ uspořit celkem na svých elektrárnách přes 200 tisíc tun emisí oxidu uhličitého ročně. Ministerstvo totiž nemá nástroje na to, jak si splnění těchto požadavků vynutit.

Dvouleté tahanice kolem rozhodnutí o Prunéřovu

Neoblomný Bursík
ČEZ požádal o posouzení vlivu Prunéřova na životní prostředí (nazývané EIA) už v červnu 2008, kdy ministerstvo vedl Martin Bursík ze Strany zelených (SZ). Ten ovšem se záměrem ČEZ nesouhlasil, a proto chtěl, aby společnost předložila i variantu s nejlepší dostupnou technologií. Ten samý požadavek mají i ekologická sdružení.

Další varianta nepřišla
ČEZ variantu nepředložil, úřad ale pokračoval v posuzování Prunéřova i bez ní. Ministerstvo totiž na pár měsíců vedl Ladislav Miko, kterému údajně plán ČEZ nevadil. Ovšem než proces EIA skončil, vystřídal ho na podzim ve funkci Jan Dusík za SZ.

Odstoupení Dusíka
Jan Dusík měl rozhodnout letos v lednu. Místo toho ale nechal, zcela neobvykle, vypracovat mezinárodní posudek. Kvůli tlaku premiéra Fischera na rychlé rozhodnutí nakonec Dusík v březnu na funkci rezignoval.

Souhlas s ČEZ
Rut Bízková patřila na ministerstvu podle informací HN dlouhodobě k zastáncům návrhu ČEZ. Když se proto v dubnu stala šéfkou úřadu, bylo podle zdrojů z ministerstva předvídatelné, jak rozhodne.


Kolik to bude stát

25 miliard korun
bude ČEZ celkem stát modernizace elektrárny Prunéřov.

7 miliard
dostane firma Vítkovice Machinery Group - za nové kotle.

4,5 miliardy
dostane Škoda Power za dodávku turbín.


Otázky a odpovědi

O čem se dohaduje ČEZ s ekology?
Celý spor o Prunéřov se točí kolem technologií použitých při modernizaci. Ekologickým sdružením i Straně zelených vadí, že ČEZ neuvažuje o použití nejkvalitnější a nejméně škodlivé technologie.

Jaký je v obou variantách rozdíl?
Projekt navržený ČEZ má účinnost využití energie paliva 39 procent. Nejdokonalejší technologie přitom nabízí účinnost 42 procent. Zároveň zaručují nižší emise škodlivých látek a oxidu uhličitého.

Co říkají zákony a předpisy?
Varianta, kterou ČEZ navrhuje, odpovídá vládnímu nařízení. Výší emisí a účinnosti ale nevyhovuje evropským dokumentům. ČEZ se hájí tím, že tyto dokumenty jsou jen doporučující.

AUTOR: Jana Sotonová
AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů