Čtvrtek, 25. dubna 2024

Uniklá ropa ničí pobřeží, Američané viní těžaře

Na místo katastrofy zamířil Barack Obama. Zvažuje se moratorium na těžbu, čtyři státy už vyhlásily stav nouze.

Uniklá ropa ničí pobřeží, Američané viní těžaře

Tisíce obyvatel pobřeží amerických států Louisiana a Texas se bojí o své živobytí. Ropná skvrna z poškozeného vrtu pod hladinou Mexického zálivu způsobuje katastrofu, jejíž konec je navíc v nedohlednu.

Bariéry, které měly ropu udržet v moři a zabránit jejímu šíření na sever, neodolaly vysokým vlnám. Louisianské úřady proto otevřely propusti na řece Mississippi v naději, že ropu od pobřeží odtlačí říční proud, avšak silný vítr zmařil i tento pokus.

Britské těžařské společnosti BP se nedaří poškozený vrt uzavřít a vytékající ropy je podle ekologů naopak čím dál více. Během několika dnů se skvrna na hladině trojnásobně zvětšila, nyní pokrývá zhruba deset tisíc kilometrů čtverečních (tj. asi osminu rozlohy Česka).

"Skvrna se rozšiřuje mnohem rychleji, než se odhadovalo," potvrdil agentuře AP profesor Hans Graber z Univerzity v Miami.

V podobě mastného filmu oranžové barvy se ropa přelévá přes křehký ekosystém pobřeží a ohrožuje rybářské oblasti, chov krevet i turistický průmysl na Floridě.

"Skvrna neohrožuje jenom naše močály a loviště, ale také náš způsob života," prohlásil v sobotu guvernér Louisiany Bobby Jindal.

Jeho stát vyhlásil stav nouze společně se třemi dalšími, Mississippi, Alabamou a Floridou.

Do postižené oblasti včera zamířil americký prezident Barack Obama. Americká vláda nepřestává tlačit na BP, aby zmobilizovala své zdroje a zastavila pohyb ropy k americkému pobřeží.

Sám Obama naopak čelí tlaku některých skupin na ochranu životního prostředí, jež naléhají na ukončení průzkumu pobřežních vod pro budoucí těžbu. Vyzvaly také amerického prezidenta, aby obnovil moratorium na rizikové vrty.

Bílý dům už oznámil, že nebudou schválena žádná nová povolení k ropným vrtům, dokud nebudou známy příčiny neštěstí. A nevyhnutelné se zdá být zavedení dalšího vládního dohledu.

Klíčový krok, zastavit unikání ropy, se však stále nepodařilo uskutečnit. "Může to trvat tři měsíce," řekl včera americký ministr vnitra Ken Salazar a obvinil firmu BP, že její zařízení, které v podobných případech vrt uzavře, nebylo v pořádku.

Ropa uniká z vrtu v důsledku nehody ropné plošiny Deepwater Horizon, která 20. dubna explodovala a o dva dny později se potopila. Při neštěstí zemřelo 11 dělníků. Za deset dní po výbuchu už do moře uniklo podle odhadů na šest milionů litrů ropy, tedy sedmina ve srovnání se zatím největší katastrofou tohoto druhu - havárií tankeru Exxon Valdez u břehů Aljašky v roce 1989.

Hodnota koncernu BP od minulého týdne klesla kvůli havárii už o více než 20 miliard dolarů (přes 385 miliard korun).

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů