Pátek, 19. dubna 2024

Vodáci už mohou na Vltavu

Vodáci už mohou na Vltavu

Horní Planá (Šumava) - Od půlnoci začíná na horním toku Vltavy nová vodácká sezona. Zájem je obrovský, ani studená voda neodrazuje, v rezervačním systému je už přes tisíc lodí. Jejich počet je na řece, která protéká nejpřísněji střeženými prvními zónami Národního parku Šumava, omezený. Horní tok Vltavy se sice smí splavovat až do konce července, avšak řada termínů je již nyní beznadějně zaplněná.

S trochou nadsázky je to jedna z hlavních atrakcí Šumavy. Od loňska ale při nižším stavu vody pro splouvání Vltavy platí pravidlo maximálně dvanácti lodí za hodinu, zájem je přesto obrovský. "Do konce července máme teď rezervováno přibližně tisíc lodí," uvedl Adam Diviš ze Správy NP Šumava. Systém splouvání je přitom poměrně složitý, lodě smějí na vodu jen při hladině vyšší než 50 centimetrů. Vodáci zároveň platí stokorunový rezervační poplatek, pokud je stav vody vysoký, správa parku jej vrací a řeku otevírá úplně. Zájem o splouvání horního toku Vltavy neovlivnila ani teplota vody, která se zatím pohybuje pod 10°C. Největší nápor očekávají strážci v nejbližších dnech a potom začátkem července.

Regulace splouvání představuje jeden z hlavních šumavských sporů. Aktivisté systém považují vzhledem k unikátnímu prostředí za nedostatečný, starostové a podnikatelé jsou momentálně smířlivější. "Umožní splouvání co možná nejširší vodácké veřejnosti," potvrdil starosta Horní Plané a předseda Svazu obcí NP Šumava Jiří Hůlka (nez.) a majitel půjčovny lodí Ladislav Bláha doplnil: "Pro půjčovny to samozřejmě ideální není, ale rozum zvítězil." Část atraktivních termínů je už vyčerpaná. "Kdo má o splouvání zájem, na vodu se dostane. Ale je třeba se co nejrychleji zaregistrovat," dodal Adam Diviš a jeho kolegyně Lenka Dvořáková podotkla: "Na 16. až 17. je ještě plný počet registrací k dispozici."

Vodáci Vodáci na Vltavě

Obdobný rezervační systém spustí správa národního parku i v případě pěších exkurzí do prvních zón. I tady bude podle strážců rozhodovat pořadí přihlášených.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů