Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Proti následkům ekologické katastrofy v Mexickém zálivu byla nasazena americká Národní garda. Louisiana National Guard pomáhá lokálním komunitám při čištění a odstraňování ropy a ochraně biotopů před kontaminací. Alabama National Guard nasadila příslušníky 711th Bridge Support Battalionu, kteří rozmístili speciální bariéry naplněné chemickými prostředky kolem ostrova Dauphin. Florida National Guard vyslala své příslušníky spojenému velícímu středisku v Alabamě, stejně jako do vlastního pohotovostního operačního centra v Tallahassee. Nasazeni jsou také příslušníci Mississippi National Guard, a to v rámci pomoci místním úřadům.

Ministr vnitra Martin Pecina zadal policejnímu prezidentovi Oldřichovi Martinů, aby do pátku připravil varianty řešení dopravy před Strakovou akademií, kde sídlí vláda. Pecina to uvedl na včerejší tiskové konferenci ČSSD v reakci na pondělní protest ekologických aktivistů z Greenpeace, kteří se z přistavené plošiny dostali až na střechu Úřadu vlády. Pecina sám by preferoval variantu, podle které by do ulice mohla velká auta jen se speciálním povolením.

Tři ze čtyř bytů, které chtějí v Praze stavět developeři v příštích dvou letech, budou menší než 50 čtverečních metrů. Vyplývá to z 63 projektů s téměř 15 tisíci byty, které nyní procházejí posuzováním vlivů stavby na životní prostředí v procesu EIA.

Slovenský automobilový průmysl zaměstnává desetitisíce lidí a je tahounem domácí ekonomiky. V současnosti působí na Slovensku německý Volkswagen, francouzská PSA Peugeot Citroën a jihokorejská automobilka KIA Motors. Zájem investovat na Slovensku oznámil v minulosti i indický výrobce elektrických ekologických vozidel Reva Electric Car Company.

Škoda Auto uvede v červnu na trh nové verze Roomsteru a Fabie combi v ekologické řadě GreenLine. Fabie se bude prodávat za 366 900 Kč, Roomster 390 900 korun. Novinkou je nový tříválcový naftový motor 1,2 TDI se spotřebou 3,4 litru.

Že mohou mít i čápi vlastní reality show, dokazuje záchranná stanice živočichů v jihočeském Makově. Prostřednictvím webové kamery může kdokoli sledovat život jejich ptačích chovanců Aničky a Honzy. Oba jsou trvale zranění, samička čápa nemá jedno křídlo, přesto už odchovali šestnáct vlastních i cizích opuštěných mláďat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů