Pátek, 19. dubna 2024

Školáci si budujú prírodnú učebňu Vtáčí areál

Školáci si budujú prírodnú učebňu Vtáčí areál

Základná a materská škola v Hriňovej v okrese Detva buduje vo svojom areáli učebňu v prírode Vtáčí areál. Získala naň 2 900 eur z grantového programu Nadácie Ekopolis Zelené oázy. Od apríla, kedy učitelia, rodičia a žiaci školy začali projekt uskutočňovať, už vyčistili potok Skalisko, susediaci s pripravovaným Vtáčím areálom a za pomoci lesníkov vysadili prvé stromy.

Ako informoval programový manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec odbornú spoluprácu pri výbere drevín a ich výsadbe zabezpečujú miestni ochranári a odborníci z lesného závodu. Všetky dreviny si školáci vysadia svojpomocne, označia tabuľkami s názvami a na starosť ich budú mať jednotlivé triedy. Spolu majú vysadiť 130 drevín, väčšinou stromov, a to aj ovocných. "Výsledkom projektu má byť učebňa v prírode, vďaka ktorej sa vytvorí harmonický priestor na oddych a vyučovanie prírodovedných predmetov, ale aj miesto, ktoré poskytne možnosti potravy a hniezdenia pre vtáctvo," uviedol Hronec. Vtáčí areál má byť hotový do konca tohto školského roka, kedy v ňom vybudujú altánok.

Cieľom grantového programu Zelené oázy je podporiť vytváranie, obnovu a starostlivosť o environmentálne hodnotné územia v mestách a obciach, ktoré slúžia verejnosti a prispievajú k ochrane prírody. Do aktuálneho štvrtého ročníka prišlo 316 projektov. Najviac bolo medzi nimi žiadostí základných a stredných škôl o podporu zveľadenia školských areálov a projekty obecných úradov zamerané na oživenie obecnej zelene. Podporu v celkovej hodnote 56-tisíc eur získalo 21 projektov.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů