Sobota, 20. dubna 2024

Velký vodohospodářský projekt na Chebsku

Rozsáhlý vodohospodářský projekt se rozbíhá na Chebsku. Celkové náklady dosáhnou téměř 650 milionů korun a zlepší kvalitu odvádění a čištění odpadních vod v Chebu, Mariánských Lázních a Františkových Lázních.

Velký vodohospodářský projekt na Chebsku

Skupinový projekt Chebsko - envi­ronmentální opatření, je rozdělen na tři dílčí projekty. Zahrnuje intenzifikaci čistíren odpadních vod v Mariánských Lázních a v Chebu (včetně čerpací stanice v kanalizační síti Františkových Lázní, která je na chebskou čistírnu napojena) a výstavbu jednotné gravitační kanalizace v lokalitě Švédský vrch. Účelem projektu je rozšíření a zkvalitnění systémů sloužících k odvádění a čištění odpadních vod ve zmíněných oblastech, s cílem dosáhnout nižšího znečištění a snížení eutrofizace povrchových vod. Vodoteče, na nichž by se výsledek projektu měl projevit zejména, jsou řeka Ohře a Kosový potok.

Podle dokumentace projektu by celkové výdaje měly činit 646 miliónů korun, z toho evropský Fond soudržnosti přispěje částkou 361 milionů korun.

Žadatelem o příspěvek z evropských strukturálních fondů pro tento skupinový projekt je akciová společnost CHEVAK, a. s. Ředitelka společnosti Michaela Polidarová konstatuje, že oproti časovému harmonogramu, jak je uveden v žádosti o dotace, je zde jisté zpoždění. >>Momentálně probíhá výběrové řízení, v poslední březnový den budeme otevírat obálky, a pokud potom půjde všechno hladce, nikdo se nebude odvolávat a podaří se včas aktualizovat všechny položky, mohli bychom zahájit práce již v říjnu ­letošního roku. Podle našich propočtů potrvají 30 měsíců,<< vysvětluje Polidarová.

Společnost CHEVAK byla založen na počátku roku 1994. Jejími vlastníky jsou převážně západočeské obce a města; 34 měst a obcí v okolí Chebu a Mariánských lázní vlastní celkem sedmdesátiprocentní podíl. Největšími podílníky jsou města Cheb, Aš a Mariánské Lázně. Zbývajících 30 procent drží německá společnost NGW Duisburg.


Galerie projektů


Na webových stránkách www.opzp.cz je k dispozici galerie všech dokončených projektů podpořených z OPŽP. Ke všem schváleným projektům, které jsou v různé fázi příprav a realizace, jsou na těchto internetových stránkách základní informace - výše dotace, celkové náklady, cíle projektu a název příjemce dotace.

Velké projekty


Souhlasu Evropské komise podléhají takzvané velké projekty, u kterých celkové náklady přesahují částku dvacet pět milionů eur. V Operačním programu Životní prostředí dostaly od Evropské komise zelenou již tři velké vodohospodářské projekty:

- Projekt ochrany vod povodí řeky Dyje - II. etapa (kraj Vysočina)
- Zlepšení kvality vod v řekách Jihlava a Svratka nad nádrží Nové Mlýny (Jihomoravský kraj)
- Chebsko-environmentální opatření (Karlovarský kraj)

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů