Pátek, 29. března 2024

Spolupráce návrhářů a ekologů dala vzniknout solárním kabelkám

Spolupráce návrhářů a ekologů dala vzniknout solárním kabelkám

New York - Umělečtí návrháři začínají při výrobě zboží stále více spolupracovat s ekology i technickými vývojáři. Výsledkem spojení známého magazínu Elle s ekologicky smýšlející architektkou Sheilou Kennedyovou jsou luxusní kabelky se zabudovanými solárními panely, USB portem nebo malou svítilnou. Prostřednictvím takového příručního zavazadla si lze dobít mobilní telefon nebo poslouchat muziku. Za nápadem ekologických kabelek stojí zkušenost návrhářky z cestování po odlehlých oblastech Mexika.

Módní měsíčník se ve Spojených státech snaží prosadit novou strategii a vyzdvihnout tak ty nejlepší nápady, spojující módu, ekologii a technologie. "Tohle je úplná novinka, je to vážně unikátní záležitost a ty tašky jsou super. Jsou to tašky, které se lidem budou líbit a budou je chtít nosit. Nevypadají jako nějací miniaturní roboti, kteří se jen náhodou nosí přes rameno," říká redaktorka módního magazínu.

Tašky se solárními panely ze zrodily v hlavě architekty Sheily Kennedyové v době, kdy cestovala po mexickém venkově. Po návratu do New Yorku vytvořila první model tašky s přenosnými solárními panely, dobíjecí baterií, svítilnou a USB portem. "Pokud vystavíte solární panel venku na přímé slunce zhruba na pět hodin, z dvouwattové baterie pak můžete dostat až osm hodin čistě bílého světla," představuje Kennedyová.

Kabelka se solárními články Kabelka se solárními články

Kabelky se solárními články by mohly pomoci v rozvojových zemích

Sheila doufá, že se tento nápad brzy rozšíří i do zemí třetího světa, kde lidé bojují s výpadky dodávek elektřiny. Mohlo by to podle jejích slov pro mnoho lidí znamenat možnost, jak si vytvořit nezávisle na čemkoliv alespoň malou zásobu elektřiny, například při celodenní tvrdé práci na poli. "Možnost nabít si mobil, rádio nebo si posvítit, to může pro mnoho lidí znamenat opravdu velký rozdíl. Tenhle maličký zdroj energie by pro ně mohl znamenat vykročení z chudoby a nedostatku energie," dodala.

Solární článek Solární článek

Módní průmysl se zatím snaží najít způsob, jak nezatěžovat životní prostředí a směřovat k ekologičtějším technologiím. Ekokabelky od špičkových návrhářů půjdou v nejbližší době do aukce.

Video: Nový ekoobjev módních návrhářů

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů