Úterý, 16. dubna 2024

Z nebezpečné skládky v Pozďátkách bude za dva roky lesopark

Z nebezpečné skládky v Pozďátkách bude za dva roky lesopark

Třebíč - Skládka nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku bude během dvou let vyčištěna a osázena travou a zelení. Sanace kontaminovaného území s rozlohou pěti hektarů začíná v těchto dnech. Bude stát 529 milionů korun, z nichž větší část poskytnou evropské fondy. Ze skládky léta unikala voda znečištěná kyselinou sírovou a těžkými kovy.

Areál, který je největší ekologickou zátěží v celém kraji Vysočina, koupil loni státní podnik Diamo na základě rozhodnutí vlády za 23 milionů korun od italsko-lucemburské firmy Logika. "Je tady 137 druhů odpadů o celkovém množství 24 tisíc tun," přiblížil ředitel Diama Jiří Jež. Odpad bude postupně roztříděn a v nepropustných obalech odvezen na skládky, do spaloven či k přepracování. "Na skládce nebude likvidováno nic, protože těleso skládky je havarované," dodal Jež.

Skládka byla zprovozněna v roce 1994 a postupně na ni bylo kromě běžného odpadu uloženo i zhruba 10 tisíc tun zelené skalice. V rámci sanace bude veškerý odpad odvezen do tří měsíců. Následně se musí vytěžit veškerá kontaminovaná zemina v podloží; tam se rozsah znečištění zatím těžko odhaduje. "Já si myslím, že to bude hodně, protože ty průsaky byly obrovské," uvedl Jež. Po dobu sanace bude v provozu čistírna odtékajících vod, která u skládky funguje od loňska. Vyčištěné a osázené pozemky chce Diamo bezúplatně předat obci Slavičky, pod kterou Pozďátky patří.

Příroda u skládky trpí zhoubným znečištěním

"Hrozně se těšíme na to, až tu bude příroda," řekl starosta Slaviček Jiří Válal. První průsaky byly u skládky zjištěny před 14 lety a od té doby znečištěná voda zničila přírodu pod skládkou. "Navíc se to znečištění šíří do podzemních vod, takže jsou obrovské obavy, že budou znečištěny studny v Pozďátkách a v Dobré Vodě," doplnil starosta. Sanace umožní další rozvoj Pozďátek. V této místní části bydlí jen 60 lidí, ale už se začínají stavět nové domy.

Vysočina se díky sanaci skládky zbaví nejhorší ekologické zátěže. Na skládku v Pozďátkách se neukládalo od roku 1997. Vystřídalo se tam několik soukromých vlastníků. Ministerstvo životního prostředí nakonec znemožnilo plány na další využití areálu tím, že nepovolilo další provoz. Sanaci skládky provede do poloviny dubna 2012 sdružení firem SMP CZ a Geosan Group. Dotace pokryjí 90 procent nákladů. Zbývajících 53 milionů korun poskytne Diamo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů