Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lidé z Myslkovic na Táborsku nechtějí fotovoltaickou elektrárnu

Lidé z Myslkovic na Táborsku nechtějí fotovoltaickou elektrárnu

Lidé z Myslkovic na Táborsku nechtějí fotovoltaickou elektrárnu a poslali na Jihočeský kraj petici, ten jim však pomoci nemůže. Kraj nemá potřebné kompetence.

Po posledním jednání krajských radních to uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, na něhož se začátkem dubna letošního roku obrátilo 117 občanů obce Myslkovice podepsaných pod peticí.

Jejím prostřednictvím tak vyjadřují nesouhlas s výstavbou fotovoltaické sluneční elektrárny v prostoru severně Myslkovic, ve směru na obec Košice.

"Museli jsme konstatovat, že tuto elektrárnu povoluje svým územním plánem zastupitelstvo obce. Jihočeský kraj ve své samosprávné působnosti nemá v této věci vůbec žádné kompetence. My nemůžeme nařizovat zastupitelstvu obce, aby prostor, který navrhli pro využití fotovoltaické elektrárny, dalo na jiné účely," sdělil hejtman.

Dodal, že Rada Jihočeského kraje se obecně k procesu výstavby a zapojování nových fotovoltaických elektráren na jihu Čech staví kriticky. "Jsme pro získávání energie z obnovitelných zdrojů, ale zároveň považujeme za správné upřednostňovat i bioplynové stanice," uzavřel Zimola.

Záměr výstavby fotovoltaické elektrárny v katastru Myslkovice je nyní ve stadiu příprav. Na příslušném stavebním úřadu se bude posuzovat soulad záměru žadatele s vydanou územně plánovací dokumentací, s cíli a úkoly územního plánování a dalšími požadavky danými stavebním zákonem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů