Pátek, 19. dubna 2024

Zpřístupnění nejúplnější databáze byrokratických překážek pro instalace fotovoltaických systémů

Zpřístupnění nejúplnější databáze byrokratických překážek pro instalace fotovoltaických systémů

Amsterodam, Atény, Berlín, Brusel, Lublaň, Lisabon, Londýn, Madrid, Paříž, Praha, Řím, Sofie, Varšava, 17. květen 2010 - PV Legal konsorcium dnes spustilo nejobsáhlejší a nejúplnější online databázi shromažďující detailní kvantitativní a kvalitativní informace z dvanácti členských zemí EU o přípravě a realizaci projektů fotovoltaických (FV) systémů a o byrokratických překážkách znesnadňujících jejich realizaci.

Projekt PV Legal je iniciativa spolufinancovaná Evropskou komisí v rámci programu IEE (Inteligent Energy Europe). Dnes byly zveřejněny výsledky šestiměsíčního intenzivního výzkumu realizovaného ve 12 členských zemích EU, který byl zaměřen na hloubkový průzkum a analýzu všech kroků a nákladů vznikajících v souvislosti se splněním administrativních a legislativních požadavků pro výstavbu a provoz fotovoltaického systému v každé z těchto zemí. Přestože si většina evropských zemí potenciál fotovoltaiky uvědomuje a zavádí národní programy podpory, byrokratické překážky stále brání plnému využití tohoto potenciálu.

V každé zemi byl průzkum zaměřen na nezbytné procedury v rámci 3 hlavních sektorů trhu: A - malé instalace na rodinných domech; B - malé až střední instalace na komerčních budovách a C - střední až velké pozemní instalace na volné půdě. Pro každý segment byly identifikovány fáze přípravy a realizace projektu a detailně popsány průběhy, čekací lhůty a legálně-administrativní náklady každé fáze.

Databáze PV Legal je komplexní nástroj poskytující jak zájemcům v oboru, tak zákonodárcům detailní analýzu současné situace a umožňuje zvýraznění nejlepších praktik i existujících nesnází.

V další fázi navrhnou partneři projektu PV Legal doporučení pro zákonodárce a operátory přenosových a distribučních sítí hlavních evropských trhů formou poradenských článků, přednášek, ale i národních fór (konferencí) a účelových setkání.

Databáze PV LEGAL je zdarma dostupná zde:
www.pvlegal.eu

O projektu PV LEGAL:
PV Legal projekt slučuje 13 národních fotovoltaických asociací s Evropskou fotovoltaickou průmyslovou asociací (EPIA) a konzultační firmou Eclareon.:

Partneři:

  • - BSW-Solar, German Solar Industry Association (Coordinator)
  • - ASIF, Spanish Photovoltaic Industry Association
  • - Assosolare, Italian Photovoltaic Industry Association
  • - ENERPLAN, French Solar professional association
  • - HELAPCO, Hellenic Association of Photovoltaic Companies
  • - PTPV, Polish Society for Photovoltaics
  • - REA, UK Renewable Energy Association
  • - SER, French Renewable Energy Industry Association
  • - ZSFI, Slovenian Photovoltaic Industry Association
  • - EPIA, European Photovoltaic Industry Association
  • - Eclareon Management Consultants


Spolupracující organizace:

Holland Solar (NL), Czech RE Agency, o.p.s., APESF (Portuguese Photovoltaic Industry Association), Bulgarian Photovoltaic Association.

Více informací:
Czech RE Agency, o.p.s.
Ing.Martin Müller
Tel: +420 222 512 764
Email: martin@czrea.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů