Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Celkové emise oxidu uhličitého firem zapojených do obchodování s emisními povolenkami v Česku v loňském roce klesly proti roku 2008 o devět procent na 73,8 milionu tun. Vyplývá to z údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnil Operátor trhu s elektřinou (OTE). Největším znečišťovatelem byla elektrárna Prunéřov.
Tato elektrárna, provozovaná společností ČEZ, vypustila loni do ovzduší devět milionů tun emisí CO2. Následovala elektrárna Počerady s 6,7 milionu tun emisí oxidu uhličitého. Třetím největším emitentem byl ArcelorMittal Ostrava s 4,7 milionu tun CO2.
Podle analýzy ekologického sdružení Centrum pro dopravu a energetiku (CDE) získaly firmy loni zdarma emisní povolenky v hodnotě 4,5 miliardy korun. Celkem bylo uděleno emisních povolenek na 86,1 milionu tun CO2.

Čeljabinský region plánuje postavit pět malých vodních elektráren v hodnotě 183 milionů rublů. Tyto mají umožnit získat levnější elektřinu a snížit na 100 milionů rublů za rok náklady na údržbu zařízení veřejného sektoru, jak informuje tisková služba ministerstva pro hospodářský rozvoj regionu.
V Čeljabinské oblasti, byly zahájeny práce na využívání obnovitelných zdrojů vodní energie. Tento úkol dal členům regionální vlády guvernér regionu Michail Jurevič.

Česká pojišťovna (ČP) očekává, že záplavy na severní Moravě se vyšplhají do výše půl miliardy korun a vytvoří až 30 tisíc pojistných událostí. ČP eviduje prvních zhruba 500 hlášení pojistných událostí svých klientů z oblastí, které postihly povodně. Nejčastěji jde o lidi z Frýdecko-Místecka a z Karvinska. Dosud nahlášené škody jsou menšího rozsahu, jde o zaplavené sklepy, ve kterých voda už opadla. Pojišťovna očekává první velkou vlnu registrací škod většího rozsahu koncem týdne. Nejvíce škod předpovídá na Karvinsku, a to zhruba pět tisíc, na Ostravsku a Novojičínsku shodně po 2500 škodách. Na Frýdecko-Místecku by mělo být hlášeno okolo tří tisíc škod.

Spoločnosť British Petrol (BP) akceptovala požiadavku, aby poskytla vyšetrovaciemu panelu amerického Senátu všetky videozáznamy, týkajúce sa úniku ropy do vôd Mexického zálivu. S odvolaním sa na washingtonské politické zdroje to oznámila agentúra Reuters.
"Z videozáznamov spoločnosti BP si budeme môcť urobiť lepší obraz o miere znečistenia amerických pobrežných vôd v Mexickom zálive, ako aj o opatreniach, ktoré sa doposiaľ prijali s cieľom obmedziť vzniknuté škody," povedala novinárom predsedníčka výboru amerického Senátu pre životné prostredie a verejné práce Barbara Boxerová.
Federálne úrady USA dnes oznámili, že sa na pobreží Mexického zálivu rozhodli na takmer 120.000 kilometrov štvorcových rozšíriť oblasti, v ktorých bude v dôsledku ekologickej katastrofy až do odvolania zakázaný lov rýb, píše agentúra Associated Press.

Hustý dým nad rodinnými domy přilákal pozornost hlídky Městské policie Bílina. Strážníci pojali podezření, že by se mohlo jednat o požár. Na místě však bylo zjištěno, že dým pochází z otevřeného ohniště, na kterém dvě osoby pálily různý odpad včetně odpadu nebezpečného, například plasty, autobaterie apod. Strážníci po provedení nezbytných úkonů sdělili oběma mužům obvinění z přestupku na úseku ochrany životního prostředí, za což každému z nich hrozí sankce až do výše 10 000,- Kč. Přestupek byl zdokumentován a oznámen příslušnému správnímu orgánu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů