Pátek, 19. dubna 2024

Komise se snaží snížit rybolovné kvóty na rok 2011

Komise se snaží snížit rybolovné kvóty na rok 2011

Komise se při stanovování rybolovných kvót na příští rok snaží najít rovnováhu mezi udržitelností a stabilitou.

Evropská komise oficiálně zahájila rozhovory o rybolovných kvótách na rok 2011 a předložila zprávu, ve které uvádí, jaké priority sleduje její návrh na omezení odlovů.

Komisařka pro rybolov Maria Damanaki podporuje přísnější stanovování rybolovných kvót. Existují totiž obavy, že současná úroveň odlovu je pro zachování rybích populací příliš vysoká. "Chci zdůraznit, že je třeba stanovit kvóty tak, aby byly dodrženy všechny závazky Evropské unie ohledně udržitelnosti rybolovu," uvedla komisařka.

Ve zprávě se rovněž uvádí, že se Komise pokusí vyvarovat zbytečných změn kvót.

Země EU se v roce 2002 dohodly, že do roku 2015 budou odlovy na udržitelné úrovni. I přesto je však okolo 90 % rybích populací loveno nadměrným způsobem. Přímořské země stále odloví přibližně o 34 % ryb více, než doporučují vědci.

Každý rok ministři rybolovu členských zemí stanovují rybolovné kvóty pro oblast Baltského moře, Černého moře a severovýchodního Atlantiku (zahrnuje i Severní moře). Komise tyto kvóty navrhuje na základě vědeckých doporučení, která vycházejí ze stavu rybích populací.

Zpráva byla zveřejněna v době, kdy také začíná online fungovat atlas, který poskytuje podrobné informace o evropských mořích a oceánech. Ve španělském Gijónu se tento týden rovněž koná konference na vysoké úrovni o námořních záležitostech. Setkání, jež probíhá od 18. do 21. května, je jednou ze 40 akcí, které byly připraveny v rámci oslav Evropského dne moří .

Evropská unie se může pochlubit 70 000 km dlouhým pobřežím, o které se dělí celkem 22 zemí. Přímořské regiony jsou domovem asi 40 % obyvatel EU, tedy okolo 200 milionů lidí. Díky rybolovu a dalším aktivitám, jako je provoz přístavů, lodní doprava a cestovní ruch, zde vzniká přibližně 40 % hrubého domácího produktu Unie.

ZDROJ: EU

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů