Čtvrtek, 25. dubna 2024

Stát nabízí desetitisíce korun lidem zasaženým povodněmi

Stát nabízí desetitisíce korun lidem zasaženým povodněmi

Lidé, kteří při povodních přišli o bydlení, mohou stát požádat o příspěvek 150 tisíc korun.

Stát začíná organizovat finanční pomoc lidem zasaženým povodněmi. Už v pondělí bude vláda schvalovat vyplácení prvních jednorázových příspěvků. "Občané, které voda připravila o střechu nad hlavou, můžou dostat příspěvek 150 tisíc korun," oznámil včera ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. O dalších třicet tisíc pak mohou žádat ti, kteří potřebuji peníze na obnovu domácnosti.

Žádosti o oba příspěvky se podávají na obecním úřadu v místě trvalého bydliště.

Ministerstvo pro místní rozvoj má pro tuto pomoc zatím k dispozici více než čtvrt miliardy korun. "O případném zvýšení této částky budeme jednat v následujících dnech s ministerstvem financí," dodal ministr Vondruška.

Česko také zvažuje žádost o finanční pomoc z Fondu solidarity Evropské unie, jejž členské státy zřídily po povodních před osmi lety.

Hladiny moravských řek v průběhu včerejška dále klesaly. Zato v moravskoslezském kraji začalo přibývat sesuvů podmáčené půdy. Ty zatím místní obyvatele přímo neohrožují.

Lidé v zasažených regionech začínají pomalu sčítat škody. A ty rychle rostou. Podle odhadu pojišťoven se účet za letošní povodně již nyní blíží jedné miliardě. "Na základě prvních obhlídek zasažených území odhadujeme škody na soukromém majetku i majetku obcí na 930 milionů," říká Jolana Ackermannová z České asociace pojišťoven.

Je nicméně pravděpodobné, že účet ještě poroste. Pro srovnání: když v roce 2006 tající sníh a silný déšť způsobily povodně na čtyřech tuzemských řekách, dosáhly celkové škody více než pět miliard. Materiální škody za ničivé záplavy z roku 1997 šly dokonce do šedesáti miliard. "Celkové škody za letošní povodně by měly být známy v průběhu několika týdnů," říká mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová.

Už teď je ovšem jisté, že letošní velká voda zasáhla více než dva tisíce objektů, 11 lidí bylo zraněno a zatím jedinou obětí se stala starší žena z Třince.


Pomoc od státu

Lidé v zaplavených oblastech mohou dostat na obnovení domácnosti příspěvek 30 000 korun. Lidé, které voda připravila o střechu, můžou dostat až 150 tisíc korun.

Lidé, kteří se kvůli záplavám ocitli v hmotné nouzi, nemají dostatečné příjmy a jejich celkové sociální a majetkové poměry neumožňují uspokojení základních životních potřeb, mohou dostat pomoc od ministerstva práce a sociálních věcí ve výši do 46 890 korun.

Lidé můžou žádat také o nízkoúročené úvěry ze Státního fondu rozvoje bydlení. Půjčky jsou určeny na opravu a pořízení bydlení. Maximální výše úvěru je 850 tisíc korun.

Obce, na jejichž území byl vyhlášen krizový stav, mohou žádat o dotaci ve výši 200 tisíc korun na ubytovací jednotky.

AUTOR: Vladimír Šnídl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů