Pátek, 29. března 2024

Protipovodňová opatření musí být příznivá k lidem i k přírodě a hlavně rychlá

Protipovodňová opatření musí být příznivá k lidem i k přírodě a hlavně rychlá

O finance na ně je možné žádat do konce června, Státní fond životního prostředí ČR nabídne také bezúročné půjčky. Pomoc lidem a obcím postiženým současnými povodněmi nabízí již dnes Ministerstvo životního prostředí.

Současně má ministerstvo připravené prostředky na protipovodňová opatření, která by měla omezit škody způsobené velkou vodou v budoucnosti. Již počátkem května vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí výzvu v Operačním programu Životní prostředí, v jejímž rámci mohou obce a města čerpat finanční prostředky právě na protipovodňová opatření, projekty zaměřené na omezování rizika povodní, zlepšování stavu přírody a krajiny, prevenci sesuvů a skalních řícení a jejich monitoring. "To jsme ještě nevěděli, že tato problematika nabude takovéto aktuálnosti," říká ministryně životního prostředí Rut Bízková.

Výzva potrvá od 17. května do 30. června letošního roku a na protipovodňová a další opatření v ní je k dispozici 3,45 mld. Kč.

"Při jednáních se starosty zatopených obcí, které jsem navštívila tuto středu, se jednoznačně ukázalo, že obcím často chybějí peníze na budování opatření, jež by zabránila škodám při případných budoucích povodních. Pokud tedy budou mít starostové větší zájem, je ministerstvo připraveno vypsat aktuálně ještě další výzvu na protipovodňová opatření v příštích měsících," zdůrazňuje ministryně Bízková.

Tento postup ministerstva oceňují také zástupci Svazu měst a obcí ČR. "Je to krok správným směrem. Kladně hodnotíme také ochotu ministerstva nabídnout konzultanty, kteří by pomohli zástupcům místní samosprávy s přípravou těchto projektů," uvedl předseda Svazu měst a obcí ČR, Ing. Oldřich Vlasák. "Jsem přesvědčen, že města a obce tuto výzvu využijí", dodává.

V reakci na povodně, které postihly Moravskoslezský, Zlínský, Olomoucký a Jihomoravský kraj, vyčlenil Státní fond životního prostředí ČR své odborné pracovníky. Ti budou žadatelům ze zatopených oblastí pomáhat při přípravě projektů v aktuálně vyhlášené výzvě.

Ministerstvo životního prostředí připravilo rovněž přímou pomoc lidem a obcím, které postihly nynější povodně.

Obce mohou získat rychlé bezúročné půjčky na opravu kanalizačních systémů a čistíren odpadních vod, které jim poskytne Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR). Předpokládaná výše těchto bezúročných půjček může dosáhnout až 100 milionů korun.

Zatopeným obcím fond také nabídne odklad splatnosti půjček, které u něj mají z dřívější doby.

Státní fond životního prostředí ČR bude nyní přednostně vyřizovat žádosti o příspěvek z programu Zelená úsporám, které přijdou z oblastí postižených záplavami. Z tohoto programu získávají lidé prostředky na zateplování rodinných, bytových i panelových domů, výstavbu domů v pasivním standardu a výměnu starých kotlů za ekologické vytápění.

Žádosti ze zatopených oblastí budou přijímány tak, aby mohly být schváleny na nejbližší červnové Radě SFŽP ČR. Experti SFŽP ČR současně poskytnou v postižených oblastech přímo na místě odbornou pomoc. "Upravíme administraci, tak, aby žadatelé mohli peníze čerpat co nejrychleji," říká Petr Štěpánek, ředitel SFŽP ČR.

Důležité informace a kontakty

Bezplatná linka pro žadatele v rámci OPŽP: 800 260 500

Pracovníci, kteří budou asistovat žadatelům při přípravě projektů do vyhlášené výzvy na projekty do PO 6 a PO 1 (protipovodňová opatření):

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů