Čtvrtek, 18. dubna 2024

Výstava v šumperském muzeu představí svět léčivých bylin

Výstava v šumperském muzeu představí svět léčivých bylin

Vlastivědné muzeum v Šumperku otevře na konci příštího týdne výstavu věnovanou tradičním léčivým rostlinám. Expozice návštěvníky seznámí s tím, jaké byliny se na Šumpersku v dřívějších časech používaly k léčebným účelům a nechá je nahlédnout i do světa starých apatyk. Šumperské muzeum podobnou expozici připravuje vůbec poprvé, řekla dnes ČTK jedna z autorek výstavy, botanička Magda Zmrhalová.
Rostliny lidem od nepaměti sloužily jako zdroj obživy, brzy se je ale naučili využívat i k léčení. Výstava proto návštěvníkům muzea ukáže, které byliny se na Šumpersku sbíraly a sušily v minulých dobách a jakým způsobem se je lidé k uzdravovaní snažili používat. Seznámit se budou moci i s historií šumperské nákupny léčivých rostlin nebo Výzkumného ústavu léčivých rostlin ve Velkých Losinách.
"Snažíme se dělat i výstavy přírodovědného charakteru a tato tematika nám připadala tak, že návštěvníky přitáhne, protože léčivé rostliny lidi hodně zajímají," řekla botanička.
Všechny vystavené exponáty, mezi kterými nebudou chybět porcelánové a kameninové nádoby s rostlinnými motivy, obrazy a grafiky, literatura, herbáře nebo staré školní pomůcky, pocházejí přímo ze sbírek šumperského muzea. Bude mezi nimi například i část staré lékárny a především nejčastěji používané druhy léčivých rostlin včetně popisu jejich účinků a příkladů použití.
Výstava s názvem Léčivé rostliny, aneb Není bylina, aby na něco nebyla se vernisáží v Rytířském sále šumperského muzea otevře v pátek 4. června. Během ní budou moci zájemci ochutnat i bylinkové čaje a ozdravné lektvary podle tajných receptur. Výstavu samu si lidé budou moci prohlédnout až do 30. září.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů