Pátek, 19. dubna 2024

SFŽP finančně podpoří obce postižené nedávnými povodněmi

SFŽP finančně podpoří obce postižené nedávnými povodněmi

Aktuální informace týkající se financování vodohospodářské infrastruktury z Operačního programu životního prostředí získali účastníci semináře, který v rámci veletrhu WATENVI pořádalo Ministerstvo zemědělství a Státní fond životního prostředí. "Vysvětlili jsme žadatelům jak mají postupovat, aby co nejrychleji dostali projekty do fáze realizace, vlastního financování a skutečného čerpání finančních prostředků," uvedl Ing. Petr Valdman, 1. náměstek úseku řízení projektů SFŽP.
Od roku 2007 bylo schváleno celkem 452 vodohospodářských projektů s celkovou podporou více než 37 miliard. "Celkem je v OPŽP schváleno 4 500 projektů s podporou více než 70 miliard. Peníze, které jsou na projekty určeny do roku 2013 (125 miliard korun) se vyčerpají bez problémů. Už teď jsou naplánované výzvy, které do konce roku naplní celou alokaci z OPŽP. K dnešnímu dni jsou z této částky schváleny dotace ve výši 71 miliard korun.
V letech 2011 a 2012 nás čeká skutečné čerpání, tedy financování projektů, které se dostanou do stádia realizace. Peníze se mohou uvolňovat finanční až do konce roku 2015, přestože plánovací období končí o dva roky dříve. Další plánovací období začne v roce 2014," řekl Valdman.
Zdůraznil, že SFŽP na základě nedávných povodní nabídla pomoc všem předkladatelům projektů v postižených oblastech. Obce mohou získat rychlé bezúročné půjčky na opravu kanalizačních systémů a čistíren odpadních vod. Předpokládaná výše těchto bezúročných půjček může dosáhnout až 100 milionů korun. Zatopeným obcím fond také nabídne odklad splatnosti půjček, které u něj mají z dřívější doby.
"Státní fond životního prostředí bude nyní přednostně vyřizovat žádosti o příspěvek z programu Zelená úsporám, které přijdou z oblastí postižených záplavami. Z tohoto programu získávají lidé prostředky na zateplování rodinných, bytových i panelových domů, výstavbu domů v pasivním standardu a výměnu starých kotlů za ekologické vytápění. Žádosti ze zatopených oblastí budou přijímány tak, aby mohly být schváleny na nejbližší červnové Radě SFŽP ČR. Experti SFŽP ČR současně poskytnou v postižených oblastech přímo na místě odbornou pomoc. "Upravíme administraci, tak, aby žadatelé mohli peníze čerpat co nejrychleji," dodal.

Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů