Pátek, 19. dubna 2024

"DRAK" VE ŽĎÁRSKÝCH VRŠÍCH (ZATÍM) NEŽIJE

"DRAK" VE ŽĎÁRSKÝCH VRŠÍCH (ZATÍM) NEŽIJE

Krátká u Sněžného - Průchodem ve skalním masívu Dráteniček zahájily děti ze ZŠ a MŠ Sněžné na Žďársku činnost nově vznikajícího pracoviště Chaloupek na Krátké. Pátraly po možných stopách "draka" v nádherné přírodě Žďárských vrchů.

Středa 19. května 2010 se stala prvním dnem ověřování ekologických výukových programů nového pracoviště Chaloupek.

"Drakem je míněno možné znečištění či poškození přírody působením lidské činnosti. Žáci z šesté a sedmé třídy ze Sněžného měli zjistit, zda se tu "drak" přímo vyskytuje či zda jsou tu po něm nějaké stopy," vysvětluje Marie Sára Rajnošková, koordinátorka činností na novém pracovišti.

Děti se zabývaly monitorováním organismů v oblasti přírodní památky Dráteníčky. Zjišťovaly množství a bohatství forem lišejníků, stav lesa, pestrost půdních a vodních organismů, čistotu vody.

Cestu z Krátké pod Dráteničky si zpestřily hledáním "kontrolních" stromů pomocí GPS a přírodovědným testem, který je opravňoval ke vstupu do lesa. Potom strávily dvě a půl hodiny pátráním po možných poškozeních okolní přírody. Pracovištěm jim byla bučina, smrkový les a bývalá pískovna pod Dráteničkami.

"I když nám počasí vůbec nepřálo a hned po příjezdu do Krátké se rozpršelo, zvládly děcka všechny činnosti skvěle. Trošku jsem měla obavy z kluzkých kamenů na Dráteničkách, ale nakonec jsme prozkoumali i jeskyňku v zadní skále, kde se podle pověsti schovávali dráteníci na svých cestách za prací. Některé děti o ní nevěděly, takže to byl pro ně zajímavý zážitek." popsala průběh programu Rajnošková.

Program si o dva dny později vyzkoušeli také šesťáci ze ZŠ a MŠ Zhoř u Jihlavy. I tato skupinka se trefila do deštivého počasí. Ale monitoring čistoty prostředí u nich dopadl stejně. "Drak" na Žďárských vrších zatím nežije.

V následujícím roce pracoviště na Krátké připraví několik dalších programů pro školní děti. Budou věnovány například fenoménu říčky Fryšávky, železářství, sklářství, domácím řemeslům a krajinnému rázu Žďárských vrchů.

V červnu tohoto roku otestují žáci ZŠ a MŠ Křižánky pilotní verzi programu věnovanému rostlinám Žďárských vrchů.

"Po odborné stránce konzultuji výukové programy s panem Jaromírem Čejkou ze Správy CHKO Žďárské vrchy. Naše programy jsou mimo jiné příspěvkem k oslavě čtyřicátého výročí vyhlášení CHKO Žďárské vrchy," připomíná Rajnošková.

Více informací poskytne:
Marie Rajnošková, marie.rajnoskova@chaloupky.cz, 774 512 790

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů