Čtvrtek, 18. dubna 2024

Evropská komise podpořila větší snižování emisí

Evropská komise podpořila větší snižování emisí

Ekologické organizace uvítaly dnes zveřejněné Sdělení Evropské komise (1), které analyzuje možnosti zvýšení závazku EU v oblasti snižování emisí skleníkových plynů. Komise potvrzuje, že přechod k většímu závazku snížení emisí z 20 % na 30 % do roku 2020 nebude výrazně ekonomicky nákladnější. Zároveň přinese mnoho nových pracovních míst a zásadně sníží náklady na boj s exhalacemi v budoucnosti.

Hlavní body dokumentu:

o V důsledku hospodářské recese bude dosažení současného cíle, tedy snížit exhalace o 20 % v roce 2020, o 22 miliard euro levnější.
o Navýšení cíle na 30% by znamenalo růst celkových nákladů o 0,2 % evropského HDP, celkově by náklady představovaly v roce 2020 0,54 % HDP.
o Vyšší cíl by představoval zároveň přínos 3 miliardy eur díky úsporám na opatřeních, která sníží znečištění ovzduší dalšími látkami. Dalších 3,5-8 miliard euro přínosů v oblasti zdraví obyvatel.
o Díky vyššímu cíli poklesnou v roce 2020 výdaje na za dovoz ropy a zemního plynu o 40 miliard euro.
o Pokud bude EU se snižováním exhalací otálet, náklady budou mnohem vyšší.
o Změna cíle z 20 na 30 % vytvoří nová pracovní místa v oblasti zelených technologií.

Sdělení slouží jako podklad pro další rozhodování Rady EU a Evropského parlamentu. Ekologické organizace dlouhodobě prosazují, aby Evropská unie přistoupila na závazek snížit emise nejméně o 40 % do roku 2020 v porovnání s úrovní roku 1990.

Jiří Jeřábek z Centra pro dopravu a energetiku k tomu uvádí: "Některé země EU přechod na redukční závazek 30% podporují, Česká republika by se měla také přidat. Kromě snížení příspěvku ke globální změně klimatu pomůže tento krok vytvořit nová pracovní místa, snížit lokální znečištění a naši závislost na dovozu fosilních paliv."

Karel Polanecký z Hnutí DUHA řekl: "Návrh Evropské komise rozhodně není přehnaně ambiciózní. Dokument pouze naplňuje dva a půl roku staré doporučení konference OSN z Bali. Hlavní je, že se Evropa hlásí ke svému podílu na potřebném snížení emisí. Lépe pozdě než nikdy. Je to dobrá inspirace i pro Českou republiku."

Ben Jasper z Greenpeace ČR dodává: "Průmysloví lobbyisté již delší dobu tvrdí, že by jednostranné navýšení závazku směrem k 30 % přineslo omezení výroby a významné ztráty pracovních míst. Ve světle toho, jak tento krok prospěje Evropské unii díky inovacím, modernizaci a zelené ekonomice se zřetelně ukazuje, že se jednalo o ničím nepodložené báchorky. Není-li pro příští vládu České republiky odvrácení klimatické změny dostatečně dobrým důvodem k upevnění jejího závazku, pak doufejme, že takovým dobrým důvodem budou alespoň ušetřené finanční prostředky, které stát uspoří rychlou podporou přechodu na čistou a účinnou ekonomiku."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů