Středa, 24. dubna 2024

ČKD Blansko postaví vodní elektrárnu na Filipínách za 118 mil. Kč

ČKD Blansko postaví vodní elektrárnu na Filipínách za 118 mil. Kč

Brno - Blanenská společnost ČKD Blansko Small Hydro ze skupiny ČKD Blansko Holding postaví vodní elektrárnu na filipínském ostrově Mindanao. Hodnota kontraktu je přes 4,6 milionu eur (podle aktuálního kurzu asi 118 milionů korun), elektrárna by měla být spuštěna za dva roky. Firma zvítězila ve vypsané veřejné soutěži, řekla ČTK mluvčí skupiny Lenka Holubová. Pro firmu je to zároveň první projekt na Filipínách.

<div style='display:inline'><a href='http://go.cz.bbelements.com/please/redirect/2483/36/28/7/'><img src='http://go.cz.bbelements.com/please/showit/2483/36/28/7/?typkodu=img' width='0' height='0' style='border-width:0' alt='' /></a></div>

"Kontrakt zahrnuje projekt, výrobu, dodávku, montáž, zkoušky a uvedení zařízení do provozu," uvedla Holubová. Kontrakt se vztahuje na dodávku dvou kusů horizontálních Francisových turbin o průměru oběžného kola deset metrů, dvou synchronních generátorů, pomocných provozů, elektrické části a hydrotechnické části, kterou tvoří zařízení vtoku do elektrárny. Celkový instalovaný výkon elektrárny činí 8,6 MW.

Smlouvu firma uzavřela s filipínskou energetickou společností Mindanao Energy Systems. Koncovým zákazníkem je společnost Cagayan Electric Power and Light Company, která vlastní a provozuje elektrickou distribuční síť na ostrově Mindanao.

Kompletní projektová dokumentace elektromechanické části by měla být zákazníkovi předána do konce srpna. Expedice obou soustrojí jsou naplánovány na konec března 2011, montáž na stavbě je pak naplánována na začátek května příštího roku. Projekt by měl být podle Holubové dokončen předáním zákazníkovi do provozu do konce srpna 2011.

"Na ostrově Mindanao je momentálně nedostatek elektrické energie, zároveň tam je ale velký potenciál vodních zdrojů, do budoucna je tedy v plánu výstavba dalších vodních elektráren," uvedl ředitel ČKD Blansko Small Hydro Filipíny Vlastimil Ondřich. "Tímto se tedy pro nás opravdu stávají velmi zajímavým teritoriem," dodal.

ČKD Blansko Holding patří k hlavním podnikům na Blanensku. Je nástupcem zkrachovalé společnosti ČKD Blansko. K jejím produktům patří vodní elektrárny, těžké svislé soustruhy neboli karusely, zařízení větrných elektráren a ocelové konstrukce. Donedávna byla součástí skupiny J&T, letos v březnu se novým majitelem skupiny stala ruská společnost Ťažmaš.

ČKD Blansko Holding tvoří obchodní divize Hydro, Karusely, Wind a výrobní divize Strojírny. Z dlouhodobého hlediska tvoří divize Hydro přibližně 60 až 70 procent obratu a Karusely 30 až 40 procent. Samotná ČKD Blansko Small Hydro vznikla v roce 2007.

Loni podle únorových odhadů firmy zvýšil ČKD Blansko Holding tržby o zhruba třetinu na 630 milionů korun. Provozní zisk firmy (EBITDA) loni dosáhl 65 milionů korun, o rok dříve to bylo 20 milionů. Ke konci roku 2008 firma zaměstnávala přes 290 lidí. Zisk po zdanění se předloni zvýšil meziročně o 3,1 milionu na 9,3 milionu korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů