Středa, 24. dubna 2024

Prohlášení Ondřeje Lišky k výsledkům sněmovních voleb

Prohlášení Ondřeje Lišky k výsledkům sněmovních voleb


Výsledek sněmovních voleb je pro mne rozhodně zklamáním. Výsledek 2,44% znamená, že zelená témata, která jedinečně hájila Strana zelených, nebudou mít své obhájce ve Sněmovně.

Nepodařilo se nám přesvědčit tolik voličů, abychom překročili 5%. Za to neseme odpovědnost my zelení a nese jí vedení strany i já osobně.

Jsem ale hrdý na to, že jsme získali důvěru lidí, kterým naopak věříme my. Stranu zelených podpořilo téměř 130 tisíc lidí. Chci Vás ubezpečit o tom, že Váš hlas nepřišel vniveč. Váš hlas nám umožnil, abychom pokračovali.

Strana zelených pokračuje a bude pokračovat. Zelená politika je politika, která se neděje výlučně ve sněmovně. Soustředíme se v podstatě okamžitě na komunální volby a napřesrok na krajské volby. Tam už dnes působí naši zastupitelé a zastupitelky. V komunálních volbách ukážeme, že jsme a zůstáváme alternativou vůči místním bratrstvům.

Zelení politici nebudou ve sněmovně, to ale neznamená, že nebudeme dále hájit ochranu životního prostředí, zdraví, kvalitní vzdělávání a trvdě bojovat proti korupci. Budeme dále úzce spolupracovat s nevládními orgranizacemi.

Zelení si prošli za čtyři roky vzestupy i pády. Když se vede hůř, ukáže se odhodlání a vytrvalost. Zelení odholání mají a vytrvalost také.

Jsem hrdý na všechny, kdo se mnou vyrazili z těžké startovní čáry. Strana která nebere peníze bokem, strana která hájí menšinový názor proti kartelům a mocným lobby, to nikdy nebude mít lehké.

Nemohl bych se ucházet o důvěru věřejnosti, kdybych kolem sebe necítil podporu a oporu lidí, kteří, stejně jako já věří ve smysl zelené politiky.

Děkuji voličům, všem kandidátům, svému týmu i všem dobrovolníkům, kteří se spontánně zapojili do naší volební kampaně. Vaše práce a Vaše podpora byla a zůstává tím nejcennějším, co jsem ve volební kampani zaznamenal a zblízka zažil.

Ať už vznikne jakákoliv koalice, stojí před ní obrovské úkoly. Řešení ekonomické krize, krize ve vzdělávání, reforma důchodového systému, zdravotnictví. Bude muset řešit sílící útoky proti ochraně životního prostředí. Přeji jí v tom hodně úspěchů, moudrostri a odvahy.

Již zítra, v neděli v 18 hodin se sejde předsednictvo strany, které rozhodne o konání sjezdu, na němž nabídnu svou funkci k dispozici. V nejlbližších týdnech se rozhodnu, zda se budu na tomto sjezdu znovu ucházet o funkci předsedy.

Zelení v politice zůstávají a budeme dělat to, co jsme dosud dělali - hájit práva příštích generací.

Chci vyzvat všechny ty, kteří zelené politice věří: vstupte do zelených, pomozte nám vybudovat živou a dlouhodobou alternativu vůči politice obnošených a krátkodobých cílů.

POKRAČUJEME A DO SNĚMOVNY SE VRÁTÍME NEJPOZDĚJI V PŘÍŠTÍCH VOLBÁCH. ZELENÍ NEKONČÍ!

Ondřej Liška
29. května 2010

Videozáznam vystoupení Ondřeje Lišky najdete na našem kanálu na youtube

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů