Čtvrtek, 28. března 2024

V Přerově začínají jezdit nové autobusy s ekologickým pohonem

V Přerově začínají jezdit nové autobusy s ekologickým pohonem

Společnost SAD Trnava v Přerově představila nové nízkopodlažní ekologické autobusy, které se objeví na městských linkách. Vozidla značek Iveco a SOR s pohonem na CNG nahradí staré autobusy, vesměs značky Karosa, které ve městě jezdí nyní. Během letošního roku se v Přerově objeví 12 nových autobusů a nasazení dalších pěti se plánuje na příští rok.

SAD Trnava loni uspěla ve výběrovém řízení a městskou hromadnou dopravu v Přerově zajišťuje od začátku letošního roku. Obměna vozového parku a nasazení nízkopodlažních autobusů s alternativním pohonem byla jednou z podmínek, proč radnice města dopravce měnila. Před tím MHD v Přerově zajišťovala společnost Veolia Transport Morava.

"Čtyři nové autobusy na linkách jezdí už týden. Další tři začnou jezdit ode dneška a v následujícím týdnu jich přibude dalších pět," řekl ČTK místopředseda představenstva slovenské dopravní firmy Marek Antoňák. Investice do obměny vozového parku v Přerově podle něj činila několik desítek milionů korun.

Nízkopodlažních vozů s pohonem na CNG by mělo v Přerově do roku 2011 jezdit ještě dalších pět. "Už jsme podepsali smlouvy na jejich nákup. Budou se vyrábět už ke konci tohoto roku a hned začátkem příštího bychom je měli převzít," doplnil Antoňák.

V Přerově zatím není hotová stanice, kde by vozidla mohla tankovat, a autobusy budou jezdit na nejbližší do Prostějova. Přerovská plnička se má podle plánů firmy otevřít v polovině června. Kromě autobusů MHD ji bude moci využívat i veřejnost.

Nová vozidla v žlutomodrém provedení s trnavskými značkami si na nedávno rekonstruované přerovské autobusové nádraží přišly prohlédnout desítky obyvatel města. Dopravce vozů představil sedm. "Dokud nebude ve městě obchvat, bude tady spousta aut. Autobusy jezdí pořád a pokud to budou tyhle úsporné na plyn, tak by se ovzduší mělo určitě spravit," řekl Jaroslav Vančura z Přerova.

SAD Trnava má v Přerově hromadnou dopravu provozovat deset let. Město jí za to zaplatí celkem 190 milionů korun. Ceny jízdného se ve městě po změně dopravní firmy nijak neměnily. Slovenský dopravce v Přerově kromě provozování autobusových linek má v nájmu i areál autobusového nádraží.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů