Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vláda dnes přerušila jednání o materiálu, který měl umožnit přesun peněz nevyužitých při likvidaci následků povodní v roce 2009 na odstraňování škod po letošních záplavách. Pro schválení této pomoci je totiž nejdříve novelizovat zákon o státním dluhopisovém programu, sdělilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Celkově takto může být převedeno až 1,42 miliardy korun. "Současné znění zákona nám neumožňuje použít dosud volné peníze na povodňové škody z roku 2009 na letošní rok. Proto se nyní přijímá zmíněná novela. Ministerstvo proto bude hradit rychlou finanční pomoc těm, které postihly letošní povodně, z rozpočtových rezerv resortu," uvedl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Malá vodní elektrárna v pražské Tróji (MVE Troja) byla vyhlášena Svazem vodního hospodářství České republiky Vodohospodářskou stavbou roku 2009. Tento nový a ekologicky čistý zdroj energie na Vltavě byl oceněn pro svou technickou unikátnost a citlivé zasazení do okolního prostředí. Na stavbě, jejíž rozpočet činil 350 milionů Kč, se výrazně podílela společnost Siemens Engineering. Elektrárna ročně vyrobí 12,9 GWh energie, což představuje roční spotřebu zhruba pěti tisíc domácností. Vodní elektrárna se nachází na levém břehu Vltavy na špičce Císařského ostrova v Praze - Troji. Má výkon 2,3 MW a je vtěsnána do úzkého prostoru mezi jezem s velínem a plavebním kanálem vedoucím ke komoře směrem k Podbabě.

Vláda schválila návrh na zjednodušení ekologických zákonů, které má podle propočtů ministerstva průmyslu a obchodu podnikatelům přinést miliardové úspory. S návrhem ministerstva však zásadně nesouhlasí ekologové ani akademici. Například sdružení Arnika tvrdí, že materiál není kvalitní a může omezit právo veřejnosti na informace o látkách poškozujících životní prostředí. Resort průmyslu a obchodu zdůvodnil návrh na zjednodušení ekologické legislativy tím, že nyní jsou tyto zákony v některých případech přísnější než předpisy Evropské unie. Podnikatelé by v budoucnu mohli díky navrženému zjednodušení ekologické legislativy ročně ušetřit až 8,74 miliardy korun a další 1,7 miliardy korun by činily jednorázové úspory. Nejvyšší úsporu ve výši 4,1 miliardy korun ročně má přinést stanovení záloh na všechny typy pivních lahví, které jsou nyní k dostání na tuzemském trhu. Stávající nařízení vlády, jež stanovilo výši záloh, totiž hovoří pouze o dvou typech pivních lahví. Na více než tři miliardy korun pak ministerstvo vyčíslilo roční úsporu díky úpravám v oblasti povinnosti hlásit úniky nebo přenosy znečišťujících látek

Na výstavě World Mobility Forum ve Stuttgartu se představila hybridní studie vozu Jaguar XJ Limo Green. Podobně jako u vozů Chevrolet Volt nebo Opel Ampera však nejde o klasický hybrid střídající pohonné jednotky, ale spíše o elektromobil s výkonem 145 kW a točivým momentem až 400 Nm. Extrémně kompaktní, pouhých 56 kg vážící spalovací motor slouží pouze jako generátor elektrické energie, který při jízdách na vzdálenosti do 50 km nemusí přijít vůbec ke slovu. V kombinovaném provozu se spotřeba pohybuje okolo hodnoty 5 l/100 km a dojezd činí 1000 km. S vývojem prototypu pomáhaly společnosti Lotus, MIRA a Caparo

Na konci dubna úspěšně proběhl za plného provozu v pražské dopravě test elektrického vozu Smith. Dojezd na jedno nabití činí přibližně 160 kilometrů, vozidlo nezatěžuje životní prostředí emisemi a vydává jen minimální hluk. Výhradním dodavatelem podvozků s kabinou pro elektrické nákladní vozy Smith je společnost AALM a v současné době je ve velkém dodává do Spojených států amerických.
Testovaný elektromobil, už kompletně připravený pro trh střední Evropy, bude představen na brněnském veletrhu Autotec 2010 a Avia jej začne brzy nabízet zákazníkům i v České republice. Do dvou let by tak elektromobily mohly začít jezdit v městské dopravě i u nás.
Vůz s nulovými emisemi je nejvhodnější do městského provozu, protože řada měst ve střední Evropě začíná omezovat vjezd do center automobilům s klasickými naftovými nebo benzínovými motory. Po veletrhu projde vozidlo dalšími zkouškami a bude k dispozici i odborníkům a novinářům k testovacím jízdám.

Toyota ve spolupráci s francouzskou energetickou společností EDF a městem Štrasburk spustila velký pilotní projekt praktického používání hybridních vozů Prius ve Štrasburku. Zahrnuje cca 100 hybridních vozů s technologií Plug-in (PHV), včetně příslušné dobíjecí infrastruktury, které budou využívat organizace z veřejné i soukromé sféry ve městě a okolí.
Projekt je součástí většího, celosvětového projektu společnosti Toyota, který bude čítat celkem 600 vozů Prius Plug-in, používaných mj. v Japonsku, USA, Kanadě a Austrálii. Cílem EDF je vyhodnocovat nejrůznější možnosti provozování infrastruktury určené k dobíjení vozů PHV.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů