Pátek, 29. března 2024

Modernizace výtopny

Modernizace výtopny

Topné kapacity ve Františkových Lázních se přebudují tak, aby se místo uhlí a plynu spalovala výlučně biomasa. Cílem modernizace je jak snížení emisí znečišťujících látek a skleníkových plynů do ovzduší, tak zvýšení účinnosti provozních zařízení výtopny.

Z celkových nákladů ve výši přes 190 milionů korun obdrží městská výtopna na dotacích z Fondu soudržnosti a SFŽP ČR 60 milionů korun.

Františkolázeňská výtopna zahájila přechod na ekologičtější palivo již před několika lety. Počátkem září 2006 získala výtopna povolení ke spoluspalování biomasy - od té doby se tu vedle uhlí a plynu spaluje i hnědá dřevěná štěpka.

Nový projekt je však mnohem ambicióznější. Výsledkem bude kogenerační blok sloužící ke kombinované výrobě elektřiny a tepla. A to všechno s palivem šetrným vůči životnímu prostředí.

"Po dokončení tohoto projektu budeme spalovat již výhradně jen biomasu; objem emisí CO2 by měl poklesnout asi o 30 000 tun ročně. Věřím, že s výstavbou začneme již v letošním roce, ale s dokončením můžeme počítat až napřesrok, kdy bude také nová kapacita uvedena do provozu," říká k tomu ředitel výtopny Jan Hátle.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů