Pátek, 29. března 2024

Který spotřebič "nesežere" naši peněženku? Poradí Partnerství Zelená úsporám

Který spotřebič "nesežere" naši peněženku? Poradí Partnerství Zelená úsporám

Praha - Ministerstvo životního prostředí zahajuje projekt "Partnerství Zelená úsporám". Ten doplňuje už fungující dotační program na podporu úspor energií v domácnostech. Rozdíl je v tom, že nový program není o dotacích, ale o informacích. Lidem má pomoci orientovat se při výběru elektrospotřebičů. Málokdo si totiž uvědomuje, že výměnou starého spotřebiče za nový se dá hodně ušetřit. Spotřebiče totiž stojí zhruba za polovinou energetické spotřeby domácností.

Spotřebitelé používají ledničky, pračky, vysavače i lustry až do jejich rozbití. Deset let staré spotřebiče, kterých je v evropských domácnostech 188 milionů, mají ovšem výrazně vyšší spotřebu než ty novější. Seznámit spotřebitele s těmi nejúspornějšími výrobky má právě projekt Partnerství Zelená úsporám. V rámci programu bude na jeho webových stránkách narůstat seznam spotřebičů, které splňují ta nejpřísnější kritéria ekologické šetrnosti. Včetně údajů o jejich energetické náročnosti nebo o výdajích za jejich desetiletý provoz. V současnosti databáze obsahuje 382 produktů.

"Tyto výrobky budou zřetelně označeny zeleným logem TOP Kategorie - Energeticky úsporný výrobek," uvedla ministryně životního prostředí Rut Bízková.

Partnerství Zelená úsporám Logo projektu Partnerství Zelená úsporám

Do partnerství se mohou podle ministerstva životního prostředí zapojit všichni účastníci trhu - výrobci spotřebičů počínaje přes obchodníky, recyklační společnosti až po média. Do databáze spotřebičů šetrných k životnímu prostředí se však dostanou jen ty nejúspornější výrobky vybrané podle předem daných kritérií energetické náročnosti.

Partnerství vzniklo jako odnož programu Zelená úsporám, který běží už od loňského roku a zaměřuje se na úspory energie v oblastech vytápění a ohřevu vody. Zelená úsporám je ovšem na rozdíl od novinky, kterou dnes představila Bízková, dotačním programem. Zájem o něj vytrvale roste.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů