Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čtyři desítky kaprů vyplavila voda z kanalizace poblíž Dolu Heřmanice v Hrušově. Kapři se do kanalizace dostali z rybníku v areálu ostravské zoologické zahrady. Místní lidé se seběhli a ve kbelících si ryby odnesli domů. Jedna z hrází v zoo nevydržela nápor vody a ta se přelila z rybníku i s kapry. Množství odplavených ryb se pozná až při výlovu rybníku.

Na konferenci zahajující tzv. zelený týden byly 1. června 2010 představeny dva nové nástroje, které by měly zvýšit veřejné povědomí o ztrátě biodiverzity a tím přispět k boji proti tomuto jevu. Prvním z nich je nový webový portál Evropského informačního systému pro biologickou rozmanitost (BISE), na kterém jsou dispozici fakta týkající se současného stavu evropského ekosystému a také legislativní novinky týkající se biodiversity. Druhým nástrojem je systém srovnávacích údajů, který pomůže k lepší informovanosti a shromažďování dat z jednotlivých států. Tak bude možné lépe sledovat vývoj v této oblasti. Podle eurokomisaře pro životní prostředí Janeze Potočnika je určení současného stavu biodiverzity základem pro další kroky k její ochraně.

Čína použije do roku 2012 najmenej 12. mld. jüanov (CNY) na dotácie pri kúpe menších automobilov s nižšou spotrebou paliva. Krajina, ktorá je najväčším výrobcom automobilov na svete, tak chce znížiť objem emisií CO2. Informovala o tom vo štvrtok čínska Komisia pre rozvoj a reformy. Peking tento týždeň zverejnil program, v ktorom ponúka 3 000 CNY pri kúpe nového vozidla s objemom motora menším ako 1,6 l a spotrebou paliva nižšou o 20 %, než je štandardné. Podľa odhadov komisie sa do roku 2012 tento program využije pri kúpe štyroch miliónov automobilov.
Čína tiež udelí dotácie pri kúpe elektrických a hybridných automobilov v piatich vybraných mestách, vrátane Šanghaja. Tento krok by mal zvýšiť záujem ľudí o ekologickejšie modely áut.

Senátor Bedřich Moldan bude jako vyjednávač TOP 09 v oblasti ekologie, zemědělství a venkova hájit samostatnost ministerstva životního prostředí. Zbývající dvě strany rodící se koalice ODS, TOP 09 a VV počítají se spojením MŽP s dalšími úřady. Předseda zemědělského výboru sněmovny a vyjednávač ODS Jiří Papež už potvrdil záměr své strany do konce volebního období spojit ministerstva životního prostředí, místního rozvoje a zemědělství. Věci veřejné hovoří o spojení agend MŽP a ministerstva zemědělství. "Ten, kdo hospodaří, by neměl zároveň kontrolovat," řekl Moldan k postoji své strany k tomuto rozporu, věří, že se mu podaří své partnery přesvědčit. První jednání expertní skupiny je naplánované na dnešní odpoledne. Vyjednávač VV Vít Bárta řekl, že dnes se budou straničtí experti bavit o rozdělení agend mezi jednotlivá ministerstva.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyhlásilo tendr na dodání pětidílného propagačního seriálu, ve kterém budou veřejnosti představeny národní parky v ČR a projekty k jejich úpravě. Předpokládaná hodnota zakázky je 2,5 milionu korun bez DPH, z toho 85 % financuje EU. Průvodcem cyklu má být známá osoba.

Jednou z hlavních zahraničně-politických starostí české pravice je energetická bezpečnost země. Na vině je závislost tuzemského hospodářství na ruských zdrojích: ropě, plynu a jaderném palivu. Velká starost je to hlavně poté, co Rusko před rokem a půl uzavřelo plynové kohoutky Ukrajině. Omezovat ruský vliv na českou energetiku a potažmo celou ekonomiku je prioritou pro ODS i TOP 09.
Zbavit se závislosti na Rusku je nereálné, je ale třeba maximálně diverzifikovat zdroje. Nová vláda proto musí aktivně podporovat dostavbu plynovodu Nabucco, který přivede do Evropy plyn z Iráku či Ázerbájdžánu. Měla by také nadále usilovat o získání podílu v ropovodu TAL, který vede z italského Terstu. Klíčová bude v tomto směru také pětisetmiliardová zakázka ČEZ na dostavbu Temelína - strategické zájmy státu by měly být jedním z kritérií tendru.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů