Úterý, 23. dubna 2024

Reuters: Evropská komise chystá zásadní změnu povolování GMO

Reuters: Evropská komise chystá zásadní změnu povolování GMO

Evropská unie se chystá radikálně změnit systém schvalování nových geneticky modifikovaných plodin (GMO), což by mohlo v zemích jako Česká republika otevřít možnosti jejich velkoplošného pěstování. Evropská komise má 13. července jednat o návrhu, který jí umožní mnohem snadněji a rychleji schvalovat nové biotechnologické plodiny, avšak jednotlivé vlády pak budou moci rozhodnout, zda se v jejich zemích budou moci skutečně pěstovat. Plyne to z návrhu, který získala agentura Reuters.
EU je vůči GMO kvůli nedůvěře veřejnosti a kampaním zelených aktivistů nejodmítavější oblastí světa, přestože bruselská komise a další instituce opakovaně poukazují na neexistenci důkazů o jejich rizicích. Schváleny k pěstování zde byly za 12 let jen dvě plodiny, zatímco ve světě plných 150. Loni se GMO v Evropě pěstovaly na necelých 100.000 hektarech, hlavně ve Španělsku, ve srovnání se 134 miliony hektary v celém světě.
Schvalování je velmi zdlouhavé a naráží na odpor některých zemí, které GMO tvrdošíjně odmítají. Loni kvůli tomu propukla krize, která ohrozila farmáře nedostatkem krmiv. V nich je EU závislá na dovozu z USA, ten však často obsahuje stopy geneticky upravené sóji.
"Očekává se, že vznikne fungující schvalovací systém, který bude mít podporu členských států," uvádí se v analýze komise, která návrh doprovází. Nová pravidla vypracoval komisař EU pro zdraví a ochranu spotřebitele John Dalli na základě společného rakousko-nizozemského návrhu. Jeho cílem je umožnit rozšíření produkce GMO ve vstřícných zemích jako Španělsko, Česká republika nebo Nizozemsko, a dovolit zemím jako Rakousko, Maďarsko nebo Francie pěstování těchto plodin legálně zakázat.
Změnu bude muset schválit kvalifikovaná většina zemí a Evropský parlament. Mluvčí komisaře Dalliho odmítl potvrdit podrobnosti návrhu, řekl však, že komisař již dříve tuto myšlenku podpořil a slíbil, že návrh předloží do léta.
Kritici však poukazují na to, že nový kompromisní systém by mohl ohrozit jednotný evropský trh a vystavit EU obchodním sankcím. Světová obchodní organizace (WTO) již v roce 2006 vyhověla stížnosti USA proti faktické evropské blokádě GMO a kvalifikovala ji jako vědecky nepodloženou. "Návrhy jsou právně zpochybnitelné, v rozporu s jednotným trhem a mezi členské státy zasejí hluboké spory," řekl Reuters zdroj z odvětví GMO, který si nepřál být jmenován.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů