Pátek, 19. dubna 2024

Řeky dál klesají. Podmáčená půda ale zaměstnává lesníky

Řeky dál klesají. Podmáčená půda ale zaměstnává lesníky

Hladiny řek v Čechách a na Moravě dál klesají. Poslední stupně povodňové aktivity platí například na východě Čech. Meteorologové ale na dnešek předpovídají bouřky. Problémy také řeší lesnicí. Trápí je podmáčená půda a polomy.

Stupně povodňové aktivity už v povodí Labe hlásí jen řeka Loučná v Pardubickém kraji. A i tam hladina postupně klesá. Předpokládané bouřky by mohly do regionu přinést maximálně několik milimetrů srážek.

To by podle meteorologů nějak výrazně situaci ovlivnit nemělo. A to i přesto, že půda jen velmi obtížně po intenzivních srážkách z minulých dní přijímá další vodu.

Právě podmáčená půda na řadě míst dělá vrásky na čele lesníkům. Ti nedoporučují vstup do lesů. Hrozí totiž pády stromů. Největší nebezpečí je v oblastech, kde se povodně prohnaly. Zvýšené riziko je ale po celé zemi.

"Z principu předběžné opatrnosti doporučujeme zvýšenou opatrnost prakticky po celé republice. Nevíme, do jaké míry se kde může stát, že je některý strom méně stabilní a dojde k jeho uvolnění," říká za Lesy ČR výrobně-technický ředitel Vladimír Krchov.

I dnes budou mít na Moravě lesníci plné ruce práce. Vyvrácené stromy je zaměstnávají už několikátý den například v oblasti Beskyd. Kalamitu tam chtějí stihnout odstranit do konce července.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů