Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Sedm zubrů evropských původem z Polska se přestěhovalo do severního Španělska, aby se ve své nové vlasti stalo základem pro vznik nové populace těchto chráněných zvířat.


Podle španělských médií se dvěma samečkům a pěti samičkám má dostat "kontrolované svobody" v provincii Palencia, kde se zubři vyskytovali do 11. století.
Stádo pochází z polského Bělověžského národního parku a bude vypuštěno na úpatí palencijských hor. V současné době je evidováno více než 3000 zubrů, z nichž asi dvě třetiny žijí ve volné přírodě, a to právě už jen v Polsku. V zajetí se vyskytují i v několika českých zoologických zahradách.

Západokanadská provincie Alberta se rozhodla více chránit svou malou a tenčící se populaci medvědů grizzly. Ve čtvrtek je proto označila za ohrožený druh, díky čemuž mají vládní úřady právo zavádět ochranná opatření, jako je omezení vstupu do životního prostředí medvědů či rozšíření zákazu jejich lovu. Podle letošních odhadů zůstává v Albertě jen 691 medvědů grizzly, píše dnes agentura Reuters.
Posílení ochrany dlouhodobě požadují ekologické skupiny, které kritizovaly především propagaci Alberty jako místo, kam se sjíždějí kanadští i američtí lovci. Životní prostředí medvědů grizzly zahrnuje většinu hornatých a rozeklaných oblastí na západě provincie.
Pro porovnání v sousední provincii Britská Kolumbie žije odhadem 16.000 medvědů grizzly, což představuje zhruba čtvrtinu severoamerické populace.

1. června 2010 vystoupili současný prezident Evropského parlamentu Jerzy Buzek a jeho předchůdce Jacques Delors před členy výboru Parlamentu pro průmysl,v ýzkum a energetiku (ITRE), aby představili nové plány Evropského energetického společenství. Hlavním cílem je vytvořit jednotný trh s energiemi, lépe propojit jednotlivé energetické sítě a tím posílit spolupráci mezi členskými státy v oblasti zásobování energiemi. Mimo to plánuje Buzek založit společný fond, kterým by se financoval výzkum a vývoj alternativních zdrojů energie. Také si přeje vytvořit skupiny, které by zajišťovaly nákup ropy a plynu. Dodal, že k naplnění těchto cílů je nutná úzká spolupráce všech členských států.

Na konferenci zahajující tzv. zelený týden byly 1. června 2010 představeny dva nové nástroje, které by měly zvýšit veřejné povědomí o ztrátě biodiverzity a tím přispět k boji proti tomuto jevu. Prvním z nich je nový webový portál Evropského informačního systému pro biologickou rozmanitost (BISE), na kterém jsou dispozici fakta týkající se současného stavu evropského ekosystému a také legislativní novinky týkající se biodiversity. Druhým nástrojem je systém srovnávacích údajů, který pomůže k lepší informovanosti a shromažďování dat z jednotlivých států. Tak bude možné lépe sledovat vývoj v této oblasti. Podle eurokomisaře pro životní prostředí Janeze Potočnika je určení současného stavu biodiverzity základem pro další kroky k její ochraně.

Evropská komise vydala sdělení směřované Radě a Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru týkající se Strategie pro Evropu v oblasti čistých a energeticky efektivních automobilů. Sdělení má za úkol nastínit strategii EU ohledně možností budoucí výroby nízkoemisních vozidel. Komise do této skupiny zahrnuje například automobily na elektrický pohon, auta na hybridní pohon nebo vodíková auta. Strategie je tvořena především ze souboru stávající legislativy, která má na toto odvětví dopad a zahrnuje i některé plánované legislativní kroky.

Tento přehled byl vypracován Kanceláří Senátu, oddělením pro EU. Více informací o činnosti Senátu oblasti evropských záležitostí naleznete zde, přehledy dokumentů za jiná časová období zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů