Pátek, 29. března 2024

Medu bude kvůli počasí a povodním letos málo

Medu bude kvůli počasí a povodním letos málo

Pardubice - Chladné a deštivě jarní počasí a následné povodně byly pro včelaře katastrofou. Včely zůstávaly v úlech, zatímco květiny na loukách kvetly. Letošní rok je zatím nejhorší za posledních pět let, produkce medu se snížila až o tři čtvrtiny. "Vytáčela se zhruba čtvrtina loňského výnosu," potvrdil předseda pardubických včelařů Evžen Báchor. Je proto už teď jasné, že toto oblíbené přírodní sladidlo bude letos dražší.

Dražší budou i další produkty jako propolisová tinktura nebo mast. Včelaři doufají, že alespoň v příštích dnech jim bude počasí přát. Jedině tak se ještě podaří jinak mizernou sezonu zachránit. "Prognózy počasí nejsou dobré, takže si moc nadějí neděláme," upozorňuje ale Báchor.

Druhou ranou pro včelaře byly povodně, které se na nedostatku medu také projeví. "Došlo k poškození nebo zaplavení mnoha včelstev a také pastev nebo polností," vysvětluje včelař Libor Nevoránek. Situaci nezlepšuje ani skutečnost, že včelařů ubývá. Například Pardubický kraj se proto rozhodl ty začínající dotovat.

"Pardubický kraj se rozhodl podpořit čtyřicet začínajících včelařů. Vyčlenil pro ně téměř půl milionu korun" potvrdila mluvčí kraje Magdalena Navrátilová. Špatnou sezonu ale včelařům krajské úřady kompenzovat nesmí, šlo by totiž o nedovolenou podporu.

Video: Reportáž Erika Knajfla

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů