Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lesy ČR zaznamenaly kvůli povodním škody na majetku kolem půl miliardy korun

Lesy ČR zaznamenaly kvůli povodním škody na majetku kolem půl miliardy korun

Lesy České republiky (LČR) zaznamenaly kvůli povodním škody kolem půl miliardy korun a kvůli podmáčené půdě doporučují omezit vstup do lesů. Lesy ČR spravují téměř 20 tisíc kilometrů malých vodních toků, bystřin a vodních nádrží.

Současné povodně zasáhly celkem 175 malých vodních toků ve správě LČR. Na většině vodních toků v zasaženém území byly vyhlášeny II. a III. stupně povodňové aktivity.

"Celkový souhrn škod na vodních tocích, lesních dopravních cestách a dalším majetku se k dnešnímu dni pohybuje v částce kolem půl miliardy korun," uvedl mluvčí podniku Zbyněk Boublík.

Silný vítr navíc na podmáčených půdách způsobil polomy v objemu 368 tisíc metrů krychlových. Nejvíce stromů padlo na Jesenicku, a to v rozsahu cca 210 tisíc metrů krychlových.

"Přesto, že se jedná o relativně velký objem dříví, nebude s ohledem na současné omezení objemu plánovaných těžeb celkový roční objem těžby překročen," uvedl Boublík a dodal, že se Lesy ČR budou snažit zabránit vzniku kůrovcové kalamity.

Podle Lesů ČR existuje zvýšené nebezpečí pádu stromů v lesích a také možné sesuvy půdy. Veřejnost by proto měla být více obezřetná a vstup do lesů v tomto období by měla raději omezit. Zvýšené riziko pádu stromů či větví platí podle Boublíka ve většině lesních porostů v rámci ČR. Situace se postupně bude zlepšovat, až začne půda vysychat, což může trvat i několik týdnů.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů