Úterý, 19. března 2024

Kácení na Roztylech šetří Česká inspekce životního prostředí

Kácení na Roztylech šetří Česká inspekce životního prostředí

Při kácení stromů na Roztylech došlo pravděpodobně k ohrožení hnízdících ptáků a tím k porušení zákona o ochraně přírody a krajiny. Česká inspekce životního prostředí zahájila proto s firmou, která kácení mimo období vegetačního klidu provedla, správní řízení a dočasně zakázala jakékoli další kácení v lokalitě. Současně bylo zahájeno také řízení z důvodu podezření na nepovolené kácení stromů s obvodem větším než 80 cm.

Na základě podnětu místních občanů začal pražský inspektorát České inspekce životního prostředí šetřit kácení stromů mezi ulicemi Komárkova a Ryšavého, jež provedla Jihoměstská majetková, a.s.Jedná se o pozemky, vlastněné společností Alborg-Development, které jsou předmětem požadavku na zástavbu a změnu územního plánu. Ačkoliv podle informací na webových stránkách Městské části Praha 11 se jedná o "rekultivaci" pozemku, je důvod se domnívat, že kácení spíše souvisí s plánovanou výstavbou, která zde se zachováním stávající zeleně nepočítá.

"Bylo zjištěno, že kácení dřevin má plošný charakter a dochází k němu ve vegetačním období (březen, duben)," uvádí se ve vyjádření ČIŽP. Z důvodu ochrany volně žijících ptáků pak zahájila inspekce s vlastníkem pozemků řízení o omezení kácení ve vegetačním období. Vzhledem k možnému výskytu zvláště chráněných druhů ptáků - slavíka obecného a sluky lesní - bude provedeno prošetření, zda nedošlo také k jejich ohrožení.

Z vyjádření inspekce vyplynulo, že vzniklo také podezření, že pokáceny byly i stromy s obvodem kmene větším než 80 cm (ve 130 cm) výšky, pro jejichž kácení je třeba řádné povolení. Ke kácení mělo dojít v době, kdy je vedeno správní řízení o povolení kácení, což znamená, že dřeviny by byly vykáceny bez povolení.

Více o Roztylech na těchto stránkách Arniky a na stránkách občanského sdružení Zelené Roztyly.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů