Čtvrtek, 28. března 2024

Spekulanti s fotovoltaikou kvůli novele odpadávají

Spekulanti s fotovoltaikou kvůli novele odpadávají

Praha - Spekulanti se kvůli novele vyhlášky o přísnějších podmínkách připojení k elektrizační soustavě postupně vzdávají zablokovaných kapacit připojení do soustavy, které si předem rezervovali. Napsal to dnes týdeník Ekonom na svých webových stránkách. Z celkem 5000 megawattů rezervovaného výkonu v přenosové soustavě pro sluneční elektrárny se tak každý měsíc odepíše více než desetina.

"Novela začala platit v dubnu a nyní mohu říct, že každý měsíc odpadá přes 600 megawattů rezervovaného výkonu. Do konce června, kdy musí investoři potvrdit zájem stavět elektrárnu, bychom mohli odepsat až 2000 megawattů," řekl týdeníku místopředseda Energetického regulačního úřadu a ředitel sekce regulace Blahoslav Němeček.

Další spekulanti podle týdeníku odpadnou na podzim. I když podle novely uzavřou do prázdnin nové smlouvy o připojení do sítě či smlouvy o smlouvě budoucí a zaplatí zálohu, těžko rychle seženou půjčku nebo solventního kupce. Pokud se jim nepodaří uvést do provozu elektrárnu do konce roku, už pro ně přestanou platit výhodné výkupní ceny. Dosud dostávají za jeden megawatt 12 000 korun, od ledna 2011 odhadují odborníci, že výkupní ceny klesnou o 35 procent, uvedl Ekonom.

Podle Němečka je otázka, co se podaří spekulantům prodat movitým investorům. Ani banky už nebudou ochotny půjčovat, protože se budou bát, že investor spadne s připojením do příštího roku, do cenové úrovně, která bude výrazně nižší. Po létě odpadne hodně projektů, odhadl.

Celkem mají podnikavci s fotovoltaikou zablokováno přes 5000 megawattů, což odpovídá výkonu pěti bloků Jaderné elektrárny Temelín. Zatím dodávají sluneční elektrárny do sítě 512 megawattů. V současné době je v provozu elektrárna s maximálním výkonem kolem deseti megawattů. Příslib o připojení ale mají elektrárny s 30 megawatty. Ty by Česko dotáhly mezi evropské rekordmany. Jen Španělsko má větší zdroj -- padesátimegawattovou sluneční elektrárnu, píše týdeník.

"Třicítky se mají stavět u Mělníka a dvě u Českých Budějovic. Asi není náhodou, že jeden z těchto projektů kupuje ČEZ Obnovitelné zdroje, který v současné době drží prvenství v součtu instalovaných výkonů jednotlivých fotovoltaických elektráren," napsal Ekonom.cz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů