Pátek, 29. března 2024

S ovzduším v Moravskoslezském kraji pomohou peníze z EU

S ovzduším v Moravskoslezském kraji pomohou peníze z EU

Praha - Ministryně životního prostředí Rut Bízková dnes představila soubor opatření, která mají zlepšit kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji. Ministra dopravy Gustava Slamečku mimo jiné požádala, aby zbavil úsek dálnice D1 v Ostravě poplatků. Ministerstvo dopravy ale příliš ochoty neprojevilo. Slamečka je nicméně připraven s Bízkovou jednat. Soubor počítá například i s tím, že už na podzim letošního roku budou moci města v kraji nakoupit za peníze z evropských fondů vozy na čištění prachu z ulic. Podle Bízkové ale opatření rozhodně nejsou reakcí na nedávnou žalobu Ostravy na stát ve věci čistoty ovzduší. Žalobu zatím ministerstvo oficiálně nedostalo, vyjádří se k ní až po jejím prostudování.

Video: Ministerstvo životního prostředí posoudí kvalitu ovzduší na severní Moravě

Podle Bízkové může průmysl v Moravskoslezském kraji za padesát procent znečištění ovzduší. Za další čtvrtinu je odpovědná doprava, poslední čtvrtinu znečištění má na svědomí vytápění. Města proto budou moci žádat o podporu na ekologizaci hromadné dopravy. Celkově má ministerstvo pro tento účel ze švýcarských fondů k dispozici 500 milionů korun. Zatím je připraveno šest projektů, čtyři na výstavbu plnících stanic zemního plynu a dva na zlepšení bezpečnosti tramvajové dopravy v Ostravě.

Děti by mohly ještě letos vyjet na ozdravné pobyty

Resort jedná i s velkými znečišťovateli o usnadnění jejich cesty k evropským penězům. Protože jde většinou o hutnické závody, žádosti o peníze z EU jsou pro ně složitější. Ministerstvo jim chce pomoci tak, aby mohly získat celkovou podporu pět miliard korun. Zatím se pracuje na 45 projektech, většinou odprašnění provozů. Už letos v zimě by pak děti z postiženého regionu mohly vyjet na ozdravné pobyty, jejichž financování našlo ministerstvo školství v evropském operačním programu vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Znečištěné ovzduší Znečištěné ovzduší

Na začátku 90. let byl stejně jako Moravskoslezský kraj znečištěn i sever Čech. Tam se podařilo situaci zlepšit například díky tomu, že města jsou častěji vytápěna dálkovým topením. Vyměnit staré kotle za účinnější a ekologičtější má od letošního roku veřejným institucím v Moravskoslezském kraji pomoci umožnění čerpání z evropských fondů. Ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Petr Štěpánek uvedl, že zájem o program zateplování a výměn kotlů v rodinných domech "Zelená úsporám" má v kraji velký ohlas. Přičítá to levné pracovní síle a skutečnosti, že v kraji lze pořizovat levnější polystyren z Polska.

Petr Kajnar Petr Kajnar

Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) je ministryni za její rozhodnutí velmi vděčný. Přestože byla Bízková jmenována ministryní pouze na několik týdnů, je podle něj nejkompetentnějším ministrem životního prostředí, s nímž se dosud setkal. Připomněl, že se s ministryní sešel jen krátce po jejím jmenování a na řadě kroků se shodli. Právě zrušení dálničního poplatku patřilo k jednomu z požadavků města. Přestože se vláda v brzké době promění, Kajnar se domnívá, že město má i u nové vlády šanci na úspěch se svými požadavky. "Každá vláda bude pod velkým tlakem, aby tady s životním prostředím něco udělala."

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů