Pátek, 29. března 2024

Bechyně ušetří díky kotli na slámu

Bechyně ušetří díky kotli na slámu

Dvacetiprocentní zlevnění tepla přinese jihočeské Bechyni výměna kotle v centrální výtopně. Díky přechodu z plynu na kotel, který spaluje balíky slámy, cena klesne na 472 korun za gigajoule.

>>Kotle spalují celé balíky slámy. U vybraných typů ani není nutné předchozí dělení balíků. Kotle se vyrábějí v několika řadách, od malých s výkonem 70 kilowattů až po velké průmyslové s výkonem do pěti megawattů,<< uvedl předseda představenstva společnosti Step Trutnov Libor Pavlíček.

Trutnovská firma do Bechyně dodává kotel o výkonu 3,5 megawattu, který bude vytápět přibližně tisíc bytů, dvě základní školy, dům s pečovatelskou službou a střední keramickou školu.

>>Rekonstrukce kotelny přijde na padesát milionů korun. Pro Step Trutnov jsme se rozhodli na základě klasického výběrového řízení. Jejich kotle se už osvědčily v jiných městech, šetří životní prostředí a náklady na vytápění jsou ze všech dostupných paliv nejnižší,<< tvrdí František Vlaha, generální ředitel brněnské akciové společnosti Erding, která kotelnu v Bechyni provozuje.

V trutnovských kotlích je možné spalovat kromě obilné také řepkovou slámu, konopí, energetický šťovík, seno i některá další biopaliva. Zařízení jsou prakticky bezobslužná.

Step Trutnov v současné době zaměstnává padesát trvalých zaměstnanců a další externí spolupracovníky. Loňský obrat se pohyboval na úrovni sta milionů korun.

>>Pro letošní rok počítáme prakticky se stoprocentním růstem obratu,<< dodal předseda představenstva firmy Libor Pavlíček.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů