Čtvrtek, 28. března 2024

Test ukázal, že vyjednavači mezinárodní smlouvy o rtuti jsou sami touto toxickou látkou zasaženi

Test ukázal, že vyjednavači mezinárodní smlouvy o rtuti  jsou sami touto toxickou látkou zasaženi

STOCKHOLM - Vzorky vlasů odebrané 45 účastníkům vládní konference o globáním omezení rtuti ukázaly, že všichni z nich jsou tímto toxickým těžkým kovem (1) zasaženi. Mezinárodní síť IPEN (2) a Švédská společnost pro ochranu přírody (SSNC) provedly test během prvního jednání OSN o nové smlouvě ve Stockholmu. "Rtuť je nyní osobní záležitostí pro mnoho vyjednavačů," řekla Mariann Lloyd-Smith, jedna z předních představitelek sítě IPEN. "Doufáme, že tyto nové informace posílí jejich společné odhodlání k vytvoření dostatečné přísné a komplexní dohody," dodala.

Množství rtuti ve vlasech potvrdilo předpoklad obsahu methylrtuti v lidském těle. Výzkum byl proveden mezi účastníky ze 40 zemí a nalezené hodnoty se pohybovaly mezi 93 ug/kg a 2956 ug/kg (3). Více než třetina vzorků přitom přesáhla 1000 ug/kg, což je kritická hladina rtuti udávaná americkou Národní radou pro výzkum. Průměrný obsah rtuti zjištěný u zástupců rozvojových zemí byl překvapivě dvojnásobný oproti zástupcům zemí rozvinutých, přičemž rozdíl je statisticky významný.

Hlavním způsobem, kterým se do těla rtuť, toxická pro lidský organismus, dostává, je konzumace ryb z vod, do nichž tato toxická látka proniká vlivem znečištění životního prostředí. Globální smlouva, na jejíž potřebě se vlády shodly již vloni na konferenci v keňském Nairobi, by měla omezit její používání. Následovat budou další jednání, příští schůzka se uskuteční na začátku příštího roku.

Dnes končící první schůzku k vyjednávání úmluvy o rtuti zhodnotil RNDr. Jindřich Petrlík, vedoucí programu Toxické látky a odpady a zástupce Arniky na jednání: "Schůzka ve Stockholmu byla dobrým začátkem rozhovorů o podobě globální smlouvy o omezení rtuti. Jako členové sítě IPEN jsme delegáty upozornili především na nutnost zachovat v budoucí úmluvě o rtuti důležité požadavky na omezení odpadů a starých ekologických zátěží. Právě tyto dvě oblasti patří k nejdůležitějším zdrojům znečištění rtutí".

Fotografie nejen z odebírání vzorků vlasů mezi účastníky konference: www.arnika.org

Další informace najdete v tiskové zprávě k zahájení konference ve Stockholmu:
www.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů