Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministerstvu spalovna nevadí

Ministerstvu spalovna nevadí

Karviná, Praha - To, čeho se část obyvatel Karviné obávala, se stalo skutečností. Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko se stavbou první spalovny odpadů v Moravskoslezském kraji, která má vyrůst na okraji Karviné.

Součástí souhlasného stanoviska, vydaného tento týden, jsou však čtyři desítky podmínek, které musí investor, kterým je společnost KIC Odpady, při stavbě splnit.

Podle mluvčí ministerstva Jarmily Krebsové však stanovisko ministerstva není závazným rozhodnutím o stavbě spalovny. "Slouží jako podklad pro následující územní a stavební řízení," uvedla Krebsová.

Proces posuzování vlivu Krajského integrovaného centra nakládání s odpady (KIC) na životní prostředí a schvalování trval od loňského března. Podle zpracovatelů posudku se provoz spalovny komunálního odpadu "projeví z hlediska emisí do ovzduší pozitivně a přispěje k řešení kritické situace odpadového hospodářství kraje".

Řada obyvatel Karviné a okolí je však opačného názoru. Proti záměru stavby spalovny dlouhodobě bojují ekologové, kteří na posledním veřejném projednávání počátkem května v Karviné předali zástupcům ministerstva také petici s pěti tisíci podpisy. Její signatáři odmítají na Karvinsku takovýto zdroj znečištění s ohledem na již tak špatný stav ovzduší nejen přímo na Karvinsku, ale v celé ostravsko-karvinské aglomeraci.

"Ministerstvo rozhodlo na základě lživé dokumentace EIA, která byla zpracována pro německý komunální odpad. V Německu se třídí až osmdesát procent komunálního odpadu, u nás do dvaceti procent. I kdyby ministerstvo stanovilo 150 podmínek, jsou k ničemu," řekl šéf ekologického sdružení Frygato-Eko Václav Gavlovský. Dodal, že rozhodnutí ministerstva považuje za zklamání.

Karvinský primátor Tomáš Hanzel si myslí, že souhlasné stanovisko ministerstva ještě zdaleka neznamená, že spalovna v Karviné stát bude.

"Je tu ještě spousta otazníků včetně těch našich. Podle stanoviska MŽP se nepočítá s dotřiďovací linkou, kterou jsme i my chtěli, o tom se ještě povedou odborné diskuse. Na druhé straně jsem rád, že MŽP vyhoví našemu požadavku na utlumení neekologických provozů tepláren," prohlásil Hanzel.

Dodal, že stanovisko ministerstva ještě komplexně posoudí odbor životního prostředí magistrátu.
Město se nechce jen tak vzdát

Přes to všechno však primátor trvá na nedávno zveřejněných požadavcích vztahujících se ke stavbě KIC, jejich cílem je snaha životnímu prostředí v Karviné a okolí výrazně ulevit.

"Proto chceme silniční obchvat města a výraznou injekci do ekologických programů. Navíc trváme na zárukách, v opačném případě jsme stále připraveni stavbu spalovny blokovat, páky na to máme," řekl karvinský primátor.

Přes souhlas se stavbou spalovny ministerstvo vzalo v potaz podmínky, postřehy a náměty obcí dotčených stavbou, občanů i veřejnosti. Trvá například na tom, aby byl po zprovoznění spalovny snížen výkon Teplárny Karviná a případně Teplárny ČSA, které patří ke stávajícím znečišťovatelům ovzduší.

"Další podmínkou je odvod spalin do ovzduší komínem vysokým 120 metrů. Investor musí také umožnit polské straně on-line přístup k výsledkům sledování emisí do ovzduší a vod," vyjmenovala některé z podmínek mluvčí ministerstva Jaroslava Krebsová.

Zdroj: Havířovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů