Pátek, 29. března 2024

Poc (ČSSD): S bioodpadem se v ČR moc nepracuje

Poc (ČSSD): S bioodpadem se v ČR moc nepracuje

Evropský parlament chce lepší nakládání s biologickým odpadem.

Poslanci Evropského parlamentu podpořili vytvoření nové legislativy, která by sjednotila nakládání s biologickým odpadem v členských státech unie. Učinili tak i přes nesouhlas Evropské komise podle které podobná směrnice není nutná.

Současná směrnice EU o skládkách odpadů ani rámcová směrnice o odpadech však, podle poslanců, nedokázaly dostat biologický odpad ze skládek ani nepodporují jeho třídění. To v důsledku znamená značné rozdíly mezi jednotlivými státy v podílu vytříděného či jinak zpracovaného bioodpadu a velké rezervy při jeho využití, ať už ke kompostování nebo k získávání energie.

"Například v České republice je implementace platné směrnice v plenkách. S bioodpadem se v ČR příliš intenzivně nepracuje a s biologicky rozložitelným komunálním odpadem už vůbec ne," upozorňuje poslanec Evropského parlamentu Pavel Poc (S&D). "Bohužel se zdá, že na vině je u nás především pasivita obcí a nechuť samospráv řešit problematický separovaný sběr tohoto odpadu."

Za hranicemi na západ od České republiky je přitom třídění biologického odpadu zcela běžné. Například v bavorském Weidenu, který je oblbeným výletním cílem Čechů, musí obyvatelé vedle bioodpadu, který město dále zpracovává, třídit také sklo, papír, plasty, kovy a textil. Na skládky tak míří doslova minimální objem odpadů, zatímco jeho drtivá většina je dále využita.

Vedle českého europoslance Poce návrh zpravodaje José Manuela Fernandese (EPP) o zelené knize Komise o nakládání s biologickým odpadem v Evropské unii podpořilo celkem 55 členů výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), zatímco proti byli pouzí tři poslanci.

Nová legislativa by tak po úplném schválení parlamentem mohla přinést zjednodušení, jasné právní formulace, a tudíž i garanci dlouhodobé důvěry veřejného i soukromého sektoru pro tuto oblast. Na národní úrovni by byla motivací a jasným návodem pro jednotlivé státy, jak dosáhnout požadovaných cílů především v redukci odpadu, který je deponován na skládky.

Její přijetí v předložené podobě je navíc více než pravděpodobné. Souhlasné stanovisko s návrhem zprávy totiž zaujal i Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) a Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova (AGRI). Zlepšené nakládání s biologickým odpadem v EU je i jednou z priorit španělského předsednictví. Plenární hlasování o nakládání s biologickým odpadem je naplánováno na červenec 2010.

Dále čtěte:
Primátor Plzně si kritizuje zákon o odpadech: Je špatně napsán

Autor: Pavelpoc.cz

Zdroj: www.parlamentnilisty.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů